Ο Marc Lore ήταν πριν μερικά χρόνια ένας από τους CEO της αμερικανικής αλυσίδας super market Walmart, τα οποία έχουν τζίρο περί τα 500 δισ. δολάρια το χρόνο και με αυτά τα λεφτά θέλει να φτιάξει την Telosa. Με λίγα λιγότερα για την ακρίβεια, καθώς χρηματοδοτεί με 400 δισ. το επόμενο στάδιο εξέλιξης κοινωνίων, την πόλη του μέλλοντος που θα αποτελέσει το πρότυπο για την ανθρωπότητα.

Τα τελευταία 10 χρόνια, διάστημα στο οποίο έχουν αναρριχηθεί όλα τα εσχατολογικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας, πάρα πολλοί δισεκατομμυριούχοι ζητάνε από ανθρώπους να τους σχεδιάσουν καταφύγια κάτω από τη γη που να έχουν όλες τις ανέσεις, απομονωμένες περιοχές που θα μπορούσαν να προστατευτούν από καταστροφές και άλλα παρεμφερή.

Το όραμα του Marc Lore για μια Ουτοπία δεν είναι ρηξικέλευθο. Το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να σχεδιάζεται για πόλεις που θα αναδυθούν στην Ιαπωνία ή την Κίνα. Η Toyota για παράδειγμα έχει ξεκινήσει τη δημιουργία μιας πόλης 2.000 κατοίκων στους πρόποδες του Φούτζι.

Ο Lore στο παρελθόν είχε πουλήσει την start up Quidsi στην Amazon για 545 εκατομμύρια και την jet.com στη Walmart, η οποία τον προσέλαβε το 2016 και έπαιρνε περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια το έτος, ενώ σήμερα έχει περιουσία 4 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για χρήματα που έβγαλε από επενδύσεις στους Minesota Timberwolves και στους Lynx, ενώ έχει και ένα επενδυτικό fund μαζί με τον Alex Rodriguez, τον πρώην της JLo, το Vision Capital People.

«Η καθαριότητα του Τόκυο, η πολυπολιτισμικότητα της Νέας Υόρκης και η παροχή υπηρεσιών της Στοκχόλμης». Έτσι περιγράφει το CNN την Telosa και δίνει το στίγμα για αυτό που επιθυμεί να κάνει ο 50χρονος entrepreneur.

«Κάθε ιδέα ξεκινά με έναν μικρό σπόρο» έγραψε στο Twitter ο Lore.

https://twitter.com/MarcLore/status/1433851381161488384?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1433851381161488384%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnypost.com%2F2021%2F09%2F07%2Fex-walmart-exec-marc-lore-to-build-new-city-called-telosa%2F

«Η αποστολή της Telosa είναι να χτίσει ένα πιο ίσο και βιώσιμο μέλλον, είναι το Άστρο του Βορρά μας. Θα είναι η πιο ανοιχτή, η πιο δίκαιη και η πιο συμπεριληπτική πόλη στον κόσμο» ανέφερε ενθουσιασμένος μιλώντας στο Bloomberg Business.

Η Telosa θα βασιστεί στην αρχή του 15λεπτου, δηλαδή θα είναι μια πόλη όπου όλα της τα μέρη θα είναι προσβάσιμα μέσα σε 15 λεπτά με τα μέσα ή το αυτοκίνητο. Η έκταση της θα είναι 607 εκατομμύρια τετραγωνικά, με τον Lore να αναζητά μια ερημική έκταση σε Νεβάδα, Γιούτα, Αϊντάχο, Τέξας ή στα Απαλάχια όρη.

Telosa σημαίνει  «Η Πόλη του αρχαιοελληνικού Τέλους»

Η αρχιτεκτονική Bjarke Ingels Group έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την επιθυμία του Lore, με την Telosa να αποτελεί άβατο για τα οχήματα που καίνε καύσιμα, να διαθέτει σύστημα ύδρευσης που να αντέχει σε ξηρασία, με οχήματα που είναι αυτοκινούμενα με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η πόλη θα διαθέτει μεγάλα πάνελ με φωτοβολταϊκά που θα διανέμουν την ενέργεια.

Κεντρική ιδέα στη φιλοσοδία του Lore έχει το Equitism, μια αρχή σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι θα έχουν ιδιοκτησία των σπιτιών τους, αλλά όχι της γης. Αυτή θα ανήκει στην κοινότητα, σε ένα καταπίστευμα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα διαμονής, οι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράσουν τη γη.

«Αν πήγαινες στην έρημο, όπου η γη δεν αξίζει σχεδόν τίποτα και έφτιαχνες έναν οργανισμό που θα είχε την ιδιοκτησία της γης, και οι άνθρωποι μετακόμιζαν εκεί, φορολογούνταν εκεί, έχτιζαν υποδομές και χτιζόταν η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, τότε ο οργανισμός θα είχε αξία τρισεκατομμυρίων. Κι αν ο οργανισμός ανταπέδιδε στους κατοίκους αυτή την αξία με τη μορφή ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, προσιτών σπιτιών και κοινωνικών υπηρεσιών, τότε θα είχαμε το τέλειο» εξηγεί ο Lore στο Bloomberg.

Το πλάνο θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα με πρώτο στόχο να έχουν κατοικήσει την πόλη οι πρώτοι 50.000 κάτοικοι ως το 2030. Γι΄αυτό το πρώτο στάδιο, θα απαιτηθούν 25 δισεκατομμύρια. Σε βάθος 4 δεκαετιών, η πόλη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πληθυσμιακά, με περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους.

Ως προς τη διακυβέρνηση της πόλης, η οποία δεν θα υπάγεται σε καμία κυβέρνηση κράτους, ο Lore έχει ως κεντρική ιδέα την αρχαιοελληνική λέξη  «τέλος», δηλαδή σκοπός και στο σάιτ της Telosa αναφέρεται πως θα υπάρχει συμμετοχική, άμεση δημοκρατία και η κοινότητα θα διανέμει για τη συμμετοχή, ομόλογα στους κατοίκους, με τα οποία θα έχουν συνιδιοκτησία της γης τους.

Ο σκοπός της Telosa είναι να απαλείψει το μεγάλο κενό που απαντάται σήμερα στην αμερικανική κοινωνία σε οικονομικό επίπεδο, το οποίο θα την οδηγήσει στην καταστροφή, σύμφωνα με τον Lore. Ο Lore έχει ως βάση της φιλοσοφίας του τον θεωρητικό του καπιταλισμού, τον Χένρι Τζορτζ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για τα μειονεκτήματα του οικονομικού συστήματος που έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σε οικονοκεντρικές αντί για ανθρωποκεντρικές.

Οι προκλήσεις του σήμερα και του αύριο επιβάλλουν τέτοια μεγαλόπνοα σχέδια και ενδεχομένως σε μερικές δεκαετίες να έχουμε πολλά Ντουμπάι ανά τον κόσμο!