Ένας φωτογράφος αρνείται να παραλάβει διάσημο βραβείο αφού παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τη βραβευμένη εικόνα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Boris Eldagsen αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του ότι δεν δέχεται το βραβείο για τη δημιουργική κατηγορία, το οποίο κέρδισε στα παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας της Sony την περασμένη εβδομάδα. Η νικήτρια φωτογραφία απεικονίζει δύο γυναίκες από διαφορετικές γενιές σε μαύρο και άσπρο.

Ο Eldagsen, ο οποίος σπούδασε φωτογραφία και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Τέχνης του Μέινζ, εννοιολογική τέχνη και intermedia στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας και Καλές Τέχνες στη Σχολή Τεχνών και Επικοινωνίας Sarojini Naidu στο Hyderabad, είπε ότι έκανε αίτηση για να μάθει αν θα προετοιμαστούν διαγωνισμοί για να συμμετάσχουν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης.

«Εμείς, ο κόσμος της φωτογραφίας, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση», είπε ο Eldagsen μιλώντας στο CNN. «Μια συζήτηση για το τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι η ομπρέλα της φωτογραφίας αρκετά μεγάλη ώστε να προσκαλεί εικόνες τεχνητής νοημοσύνης να εισέλθουν – ή αυτό θα ήταν λάθος; «Με την άρνησή μου για το βραβείο ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση», αναφέρει στη δήλωσή του.

Είπε ακόμα ότι αυτή ήταν μια «ιστορική στιγμή», καθώς ήταν η πρώτη φορά που μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισε έναν διάσημο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, προσθέτοντας: «Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ή υποψιαστήκατε ότι δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη; Κάτι σε αυτό δεν είναι σωστό, έτσι δεν είναι;

«Οι εικόνες AI και η φωτογραφία δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ένα βραβείο σαν αυτό. Είναι διαφορετικές οντότητες. Το AI δεν είναι φωτογραφία. Επομένως δεν θα δεχτώ το βραβείο».

Ο Eldagsen πρότεινε να δωρίσει το βραβείο σε ένα φεστιβάλ φωτογραφίας που φιλοξενείται στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων σχετικά με τη χρήση και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε chatbots, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, λογισμικό συγγραφής τραγουδιών και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων έχουν πυροδοτήσει τη συζήτηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, είπε ότι οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα και προειδοποίησε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι «πολύ επιβλαβής» εάν αναπτυχθεί λανθασμένα.

«Έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητές μας με τον Boris Eldagsen»

«Η δημιουργική κατηγορία του ανοιχτού διαγωνισμού καλωσορίζει διάφορες πειραματικές προσεγγίσεις στη δημιουργία εικόνων», δήλωσαν οι διοργανωτές στο CNN.«Ως εκ τούτου, μετά την επικοινωνία μας με τον Boris και τις εγγυήσεις που παρείχε, θεωρήσαμε ότι η είσοδός του πληρούσε τα κριτήρια για αυτήν την κατηγορία και υποστηρίξαμε τη συμμετοχή του. Επιπλέον, ανυπομονούσαμε να συμμετάσχουμε σε μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα και δημιουργήσαμε ένα Q&A μαζί του για τον ιστότοπό μας. Ωστόσο, καθώς αποφάσισε τώρα να αρνηθεί το βραβείο του, έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητές μας μαζί του και σύμφωνα με τις επιθυμίες του τον απομακρύναμε από τον διαγωνισμό. Δεδομένων των πράξεών του και της επακόλουθης δήλωσής του, σημειώνοντας τις σκόπιμες προσπάθειές του να μας παραπλανήσει, και ως εκ τούτου να ακυρώσει τις εγγυήσεις που παρείχε, δεν νιώθουμε πλέον ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μαζί του».

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι διοργανωτές αναγνωρίζουν “τη σημασία αυτού του θέματος και τον αντίκτυπό του στη δημιουργία εικόνων σήμερα”. «Τα βραβεία ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μια πλατφόρμα για την υπεράσπιση της αριστείας και των δεξιοτήτων των φωτογράφων και των καλλιτεχνών που εργάζονται στο μέσο», πρόσθεσε ο διευθύνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας.

*Πηγή: CNN