Αντιμέτωπη με αγωγή βρίσκεται η Google καθώς κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών προκειμένου να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) που διαθέτει.

Πρόκειται για μια ομαδική αγωγή κατά της Google αλλά και της θυγατρικής, DeepMind, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας και υποβλήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Clarkson. 

Στην καταγγελία τονίζεται ότι η Google «κλέβει ό,τι έχει δημιουργηθεί και μοιραστεί ποτέ στο διαδίκτυο από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς» και χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να εκπαιδεύσει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της, όπως το chatbot Bard. 

Στην καταγγελία αναφέρεται επίσης ότι η Google έχει εκμεταλλευτεί «σχεδόν το σύνολο του ψηφιακού μας αποτυπώματος», για να κατασκευάσει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της.

Η καταγγελία έρχεται έπειτα από μια πρόσφατη ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της Google που αναφέρει ρητά ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί δημόσια προσβάσιμες πληροφορίες για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της και εργαλείων όπως το Bard.

«Η Google πρέπει να καταλάβει ότι το “δημόσια διαθέσιμο” δεν σήμαινε ποτέ ελεύθερη χρήση για οποιονδήποτε σκοπό», δήλωσε ο Τιμ Τζιορντάνο, ένας από τους δικηγόρους της Clarkson που κατέθεσε την αγωγή εις βάρος της Google.

«Οι προσωπικές μας πληροφορίες και τα δεδομένα μας είναι ιδιοκτησία μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα πάρει και να τα χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό», πρόσθεσε. 

Στην αγωγή ζητείται το προσωρινό «πάγωμα» της εμπορικής ανάπτυξης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης της Google, όπως το Bard. Παράλληλα, αναφέρεται η ανάγκη για καταβολή αποζημιώσεων σε άτομα των οποίων τα δεδομένα φέρονται να υπεξαιρέθηκαν από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Με πληροφορίες από CNN