Κατά τους επιστήμονες άρχισαν να εξασθενούν RSV, η γρίπης και ο Covid-19, αλλά εμφανίστηκε ένας ελάχιστα γνωστός ιός που προκαλεί πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως λοίμωξη των πνευμόνων, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό.

Τα κρούσματα του μεταπνευμονοϊού, ή HMPV, αυξήθηκαν κατά πολύ αυτή την άνοιξη, σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης αναπνευστικών ιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, εμφανίζονται ως πιο ευάλωτοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Κορύφωση γνώρισαν στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν πιθανώς δεν το ήξεραν.

Σε αντίθεση με τον Covid-19 και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV ή αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του.

Στην Ολλανδία βρέθηκαν 28 δείγματα από παιδιά με ανεξήγητες αναπνευστικές λοιμώξεις. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήταν πολύ άρρωστα και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη, ωστόσο δεν βρέθηκαν θετικά σε κανένα γνωστό παθογόνο.

Επειδή οι εξετάσεις για τον HMPV σπάνια γίνονται εκτός νοσοκομείων, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Lancet Global Health εκτιμά ότι το 2018 καταγράφηκαν περισσότερες από 14 εκατομμύρια μολύνσεις από τον HMPV το 2018, περισσότερες από 600.000 νοσηλείες και περισσότεροι από 16.000 θάνατοι σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν εμβόλια κατά του ιού. Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Covid-19 Moderna μόλις ολοκλήρωσε μια πρώιμη μελέτη ενός εμβολίου mRNA κατά του HMPV και της παραϊνφλουέντζας, σύμφωνα με τον ιστότοπο clinicaltrials.gov.