Με ταχύ ρυθμό εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βρετανία η νέα παραλλαγή κορωνοϊού «Αρκτούρος».

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι μάσκες προστασίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της μετάλλαξης.

Πέντε Βρετανοί έχουν πεθάνει από το στέλεχος «Αρκτούρος», σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί 135 αλληλουχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 104 περιπτώσεις καθώς ορισμένοι άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία δύο φορές.

Ηδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεχτεί κρούσεις να εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως μπορεί ο «Αρκτούρος» να είναι πιο ήπιος, ωστόσο εξαπλώνεται εύκολα.

Ο καθηγητής Π. Γκρίφιν του πανεπιστημίου του Λιντς, προτρέπει τους πολίτες να κάνουν τεστ με την «παραμικρή αφορμή αν είναι αναγκαίο», ενώ ζητά από κυβέρνηση και υπαλλήλους μπαίνουν σε απομόνωση αν δεν νιώθουν καλά.

«Αυτό ίσως μοιάζει με πισωγύρισμα στα περσινά, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ιός συνεχίζει να κάνει κακό και υπάρχει κόσμος που υποφέρει», ανέφερε.

«Αν δεν δράσει άμεσα η κυβέρνηση, άτομα με νοσήματα θα πρέπει να πάρουν προληπτικά μέτρα και ιδανικά να αποφεύγουν επαφές με άλλους» πρόσθεσε.