Νέα αποκάλυψη φάινεται πως ήρθε στη δημοσιότητα από τους αστροναύτες που εντόπισαν μια τεράστια δύναμη στο σύμπαν, αντίστοιχο με τις μαύρες τρύπες. Το απομακρυσμένο αντικείμενο, που ονομάστηκε «Scary Barbie» από τα «παράλογα» και «τρομακτικά» χαρακτηριστικά του, για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έχει δείξει κανένα σημάδι να εκτοξεύεται.

«Είναι παράλογο. Εάν πάρουμε ένα τυπικό σουπερνόβα και το πολλαπλασιάσουμε χίλιες φορές, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πόσο φωτεινό είναι αυτό – και η σουπερνόβα είναι από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό», είπε ο Ντάνι Μιλισάβλιεβιτς, επίκουρος καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Περντιού. Κολλέγιο Επιστημών και πρόσθεσε «Αυτό είναι το πιο ενεργητικό φαινόμενο που έχω συναντήσει ποτέ».

Η «Scary Barbie» είναι γνωστό ως παροδικό, κάτι που είτε εμφανίζεται και στη συνέχεια εξαφανίζεται ή αλλάζει με κάποιο δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια ωρών ή ημερών και όχι αιώνων ή χιλιετιών. Συνήθως είναι ακραία, βραχύβια γεγονότα που σχετίζονται με την ολική ή μερική καταστροφή ενός αστροφυσικού αντικειμένου.

«Πιστεύουμε ότι μια πολύ μεγάλη μαύρη τρύπα, τράβηξε ένα αστέρι και το διέλυσε», είπε η συνάδελφος ερευνήτρια Bhagya Subrayan, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Purdue. «Οι δυνάμεις γύρω από μια μαύρη τρύπα, που ονομάζεται παλιρροϊκή διαταραχή μπορούν να απομακρύνουν άλλα α ντικείμενα», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη και εδώ, αλλά σε ακραίες χρονικές κλίμακες. Η διάρκεια είναι διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν, και παρήγαγε το πιο φωτεινό παροδικό στο σύμπαν».

Πώς το εντόπισαν οι αστρονόμοι

Μια από τις πιο ισχυρές κοσμικές εκρήξεις που έγιναν ποτέ μάρτυρες, η Scary Barbie εντοπίστηκε όταν οι αστρονόμοι «σκόνταψαν» πάνω σε ένα φωτεινό κομμάτι του ουρανού σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τηλεσκόπια καθοδηγούμενα από υπολογιστή.

Επειδή αυτό το φως προήλθε από μια απομακρυσμένη περιοχή του ουρανού –ταξιδεύοντας περίπου 7,7 δισεκατομμύρια χρόνια σε όλο το σύμπαν– οι αστρονόμοι δεν εντόπισαν άμεσα το γεγονός. Αντίθετα, αναπτύσσοντας ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που ονομάζεται Recommender Engine For Intelligent Transient Tracking (REFITT), οι ερευνητές χτένισαν δεδομένα από πολλές παρατηρήσεις πριν το βρουν. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το Παρατηρητήριο Lick στην Καλιφόρνια και το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη για να διαπιστώσουν ότι το λαμπρό φως προερχόταν από ένα παροδικό γεγονός.

«Το REFITT κάνει ανάλυση μεγάλων δεδομένων», είπε ο Milisavljevic. «Χτενίζει εκατομμύρια ειδοποιήσεις και ανακαλύπτει ποια ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί να θέλουμε να δούμε πιο προσεκτικά», πρόσθεσε. Σχετικά με το φαινόμενο Scary Barbie είπε o Milisavljevic: «Αυτό είναι τόσο διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ που δεν είχαμε καν προσπαθήσει να το ταξινομήσουμε. Εδώ και χρόνια κάνει παρέα στα δημόσια δεδομένα».

Η ονομασία που δόθηκε

Όταν ανακαλύφθηκε, στο αντικείμενο εκχωρήθηκε το τυχαίο όνομα ZTF20abrbeie. Αυτό οδήγησε τους αστρονόμους να το αποκαλούν με Scary Barbie — Barbie για τον αλφαριθμητικό χαρακτηρισμό του και «τρομακτικό» επειδή, όπως λέει ο Milisavljevic, «είναι πολύ ακραίο. τα χαρακτηριστικά του είναι τρομακτικά!».

Πληροφορίες από The Astrophysical Journal Letters 

Πηγή κεντρική φωτογραφίας unsplash.com