Οι μαύρες τρύπες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας πριν μερικά χρόνια όταν η NASA δημοσίευσε για πρώτη φορά αναλυτική φωτογραφία για το πώς είναι μια μαύρη τρύπα. Κι από τότε, κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουμε και μια καινούργια μαύρη τρύπα που είναι και μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε στη γειτονιά μας, στον Milky Way, τον γαλαξία μας ντε.

Αν δεν το γνωρίζετε, κάπου στις εσχατιές του γαλαξία μας, έχουμε μια μαύρη τρύπα που μας περιμένει και κάποια στιγμή, σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, θα μας ρουφήξει. Όχι εμάς δηλαδή, αλλά ό,τι βρίσκεται τότε πάνω στη Γη.

Όπως συμβαίνει όμως και με τον Ήλιο μας, στον Milky Way τα έχουμε όλα σε μικρά μεγέθη. Πάντα κάπου αλλού υπάρχει κάτι όχι απλά μεγαλύτερο, αλλά γιγαντιαίο. Εν προκειμένω, το James Webb, το τηλεσκόπιο που συμπληρώνει σε ένα μήνα δύο χρόνια περιπλάνησης στο Σύμπαν, ανακάλυψε μια μαύρη τρύπα που χαρακτηρίζεται ως «Μεγαθήριο» και είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας.

Μάλιστα, πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που σχηματίστηκε περίπου 470 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, άρα έχει ηλικία 13.2 δισεκατομμύρια χρόνια, την λες επομένως «γριά». Και έχει μάλλον αρκετό ζουμί.

Η μαύρη τρύπα που ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν

Το James Webb σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Chandra X-Ray παρατηρούσαν εδώ και έναν χρόνο περίπου το σημείο εκείνο του Σύμπαντος όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα και κατάφεραν πριν μερικές εβδομάδες να επιβεβαιώσουν το μέγεθος και την καταγωγή της. Χάρη σε αυτή την τρύπα μάλιστα, είναι πλέον σίγουροι πως στις αρχές του Σύμπαντος, υπήρχαν παντού τεράστιες μαύρες τρύπες.

Ως προς το βάρος της, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο 10% και στο 100% της μάζαας όλων των αστεριών που διαθέτει εκείνος ο γαλαξίας, όπου ανήκει.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να σχηματίστηκε ένα μεγαθήριο στο Σύμπαν. Είναι τρομερό πως αυτό το πράγμα βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τόσο νωρίς μαζί με τον γαλαξία του», δήλωσε η καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Yale, Πριγιαμβάντα Ναταράτζαν.

Οι ερευνητές που εντόπισαν την τιτάνια μαύρη τρύπα, πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε όταν επήλθε η κατάρρευση ενός γαλαξία γεμάτου άστρα που βρισκόταν κοντά στον γαλαξία της μαύρης τρύπας, και παρήχθησαν μεγάλα σύννεφα από αέρια.

Οι δύο γαλαξίες ενώθηκαν τότε και σχηματίστηκε η μεγάλη αυτή μαύρη τρύπα, η οποία κιόλας μεγαλώνει διαρκώς. «Περιμένουμε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο διάστημα και νομίζω ότι αυτή η τρύπα είναι η πρώτη ρωγμή του», είπε η Ναταράτζαν.

* Πηγή: New York Post