Μία εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών – ή βροχή διαττόντων αστέρων όπως είναι ο επιστημονικά ορθός όρος- θα λάβει χώρα στον βραδινό ουρανό απόψε, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022. Οφείλεται στον αστέρα Tau Herculids, ο οποίος «έσπασε» το 1995 και τα θραύσματά του εμφανίζονται ενίοτε στον ουρανό της Γης κατά τα τέλη της άνοιξης.

Η βροχή μετεωριτών του Tau Herculis θα αποτελείται από θραύσματα μεγέθους όσο ένα βότσαλο. Ωστόσο, η ταχύτητα και η υψηλή θερμοκρασία τους θα δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, όπου θα μοιάζουν με πεφταστέρια. 

Η κορύφωση της βροχής θα γίνει τα ξημερώματα της Τρίτης. Είναι πολύ πιθανόν να γίνει ορατή η βροχή μετεωριτών καθώς το φεγγάρι αυτών των ημερών είναι νέο, άρα δεν θα την κρύψει το σεληνόφως. Ωστόσο, η NASA προειδοποιεί ότι μπορεί και να μην γίνει ορατή από όλα τα σημεία η βροχή του Tau Herculids, αναλόγως το σκότος και τις συνθήκες.

«Το εάν θα γίνει ορατή η βροχή διαττόντων αστέρων του Tau Herculids εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία αποκολλήθηκαν τα θραύσματα πίσω στο 1995. Εάν ταξιδεύουν με ταχύτητα μικρότερη των 350 χλμ/ώρα, θα είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι» αναφέρει η Αμερικανική Οργάνωση του Διαστήματος.

Η δημιουργία νέων καταιγίδων μετεωριτών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αν και η συγκεκριμένη βροχή μετεωριτών είναι σχετικά «καινούρια», υπάρχουν άλλες που παρατηρούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μία από αυτές είναι οι περσίδες, που κάθε Αύγουστο «ομορφαίνουν» τον νυχτερινό ουρανό. Η συγκεκριμένη καταιγίδα μετεωριτών παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν 2.000 χρόνια από Κινέζους αστρονόμους.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Είναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, τελικά, μία «φούσκα» έτοιμη να σκάσει;

Καύσωνες: Νέο αρνητικό ρεκόρ σε Ινδία και Πακιστάν με 50° – Ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο

Πελώριος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη γη στις 27 Μαΐου – Θα την ξανά πλησιάσει το 2914