Το τηλεσκόπιο James Webb, 30 μέρες μετά από την εκτόξευσή του, έφτασε στον προορισμό του στο διάστημα, από όπου θα παρατηρήσει το Σύμπαν. Το Lagrange Point 2, όπως είναι γνωστό, απέχει 1,5 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη, και είναι σε θέση να δει τους πρώτους γαλαξίες στο Σύμπαν, επιβεβαίωσε η NASA.

Ενεργοποίησε τους προωθητές του για να φτάσει στο Lagrange 2 ή στο σημείο “L2”, ιδανικό για την παρατήρηση του Σύμπαντος. Το Webb τελικά ωθήθηκε σε μια τροχιά γύρω από αυτήν την τοποθεσία χάρη σε μια σύντομη, πεντάλεπτη, καύση με προωθητή. «Καλώς ήρθες σπίτι, Webb!» αναφώνησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Bill Nelson. «Έχουμε φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλείδωμα των μυστηρίων του σύμπαντος. Aνυπομονώ να δω τις πρώτες νέες εικόνες του σύμπαντος από το  τηλεσκόπιο Webb αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε

Τα βασικά καθήκοντα των ελεγκτών πίσω στη Γη περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των τεσσάρων οργάνων του παρατηρητηρίου, καθώς και την εστίαση στους καθρέφτες του – ειδικότερα, του πρωτεύοντος ανακλαστήρα πλάτους 6,5 μέτρων. «Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια για να αφαιρεθούν όλα αυτά τα 18 τμήματα από την τρέχουσα κατάστασή τους και να λειτουργήσουν ως ένας μεγάλος καθρέφτης. Επίσης, πρέπει να βάλουμε τον δευτερεύοντα καθρέφτη στη βέλτιστη θέση του», εξήγησε ο Charlie Atkinson, ο επικεφαλής μηχανικός στου Webb στη Northrop Grumman, την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία που βοήθησε στην ανάπτυξη του τηλεσκοπίου με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (Nasa).

Στην επιλεγμένη τροχιά, η Γη, ο Ήλιος και η Σελήνη θα βρίσκονται όλοι στην άλλη πλευρά του αλεξήλιου του, κάτι που θα εξασφαλίσει ότι θα λειτουργεί στο σκοτάδι και στο πολύ κρύο που είναι απαραίτητο για τη μελέτη μέσω των αισθητήρων του. Είναι σχεδιασμένο να βλέπει τον κόσμο με υπέρυθρο φως, το οποίο έχει κύματα μακρύτερα από αυτά του ορατού φωτός. Αυτή είναι η τρίτη φορά που το τηλεσκόπιο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο από την εκτόξευσή του με πύραυλο Ariane 5 στις 25 Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι οι στόχοι του James Webb

Οι στόχοι του είναι να τραβήξει φωτογραφίες από τα πρώτα αστέρια που λάμπουν στο Σύμπαν και να διερευνήσει μακρινούς πλανήτες για να ελέγξει αν είναι κατοικήσιμοι. Το Ariane-5 του χάρισε μια σχεδόν τέλεια τροχιά και ταχύτητα για να το φτάσει στο L2. Παρόλα αυτά, δύο  διορθώσεις πορείας ήταν απαραίτητες, με την τρίτη τη Δευτέρα να στέλνει το Webb στην προγραμματισμένη θέση στάθμευσης.

Η τοποθέτηση του James Webb θα του επιτρέψει επίσης να παραμένει σε επαφή με τη Γη μέσω του Deep Space Network, ενός δικτύου τριών μεγάλων κεραιών στην Αυστραλία, την Ισπανία και την Καλιφόρνια. Η NASA είχε καταφέρει στις αρχές Ιανουαρίου να αναπτύξει τον τεράστιο καθρέφτη του τηλεσκοπίου που θα του επιτρέψει να δέχεται ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια, λιγότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια μετά το Μεγάλη έκρηξη.

Η διάρκεια της αποστολής θα μπορούσε να είναι 20 χρόνια. Το διαστημικό τηλεσκόπιο θα πρέπει επίσης να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση εξωπλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια εκτός από τον Ήλιο.

«Γνωρίζουμε ότι όταν εστιάζουμε για πρώτη φορά σε ένα αστέρι στο διάστημα, θα δούμε στην πραγματικότητα 18 διαφορετικά σημεία φωτός επειδή τα 18 μεμονωμένα τμήματα καθρέφτη δεν θα είναι ευθυγραμμισμένα», δήλωσε ο μηχανικός συστημάτων οργάνων της Nasa, Begoña Vila. «Θα προσαρμόσουμε τους καθρέφτες για να φέρουμε όλα τα σημεία μαζί για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αστέρι. Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να γίνει, και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε στο BBC News.

Η εστίαση περιλαμβάνει την οδήγηση μικρών κινητήρων στο πίσω μέρος των 18 τμημάτων του πρωτεύοντος καθρέφτη. Η τρέχουσα κακή ευθυγράμμιση, η οποία μετράται σε χιλιοστά, θα μειωθεί σε ένα μετρημένο σε νανόμετρα. Παρόμοιες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στον δευτερεύοντα ανακλαστήρα διαμέτρου 74 cm που βρίσκεται μπροστά από τον κύριο καθρέφτη και χρησιμοποιείται για να αναπηδά το φως πίσω.