Δημοσιεύτηκε η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο ταξιδεύει εδώ και μήνες εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη ώστε να φέρει πίσω εικόνες από το διάσημα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί εδώ και εβδομάδες αλλά είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη από αυτές απεικονίζει το γνωστό μας σύμπαν όπως ήταν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ήταν ακόμη «νεογέννητο». Στην εικόνα φαίνονται αμυδρά γαλαξίες που μέχρι τώρα ήταν αόρατοι για εμάς.

Την φωτογραφία παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden. Ο 79χρονος συνόδεψε την ανάρτησή που έκανε στο instagram με μία λεζάντα όπου έγραψε μεταξύ άλλων: «Μία ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η NASA, η πρώτη εικόνα είναι μια ματιά στα βάθη του Σύμπαντος σε υπέρυθρο φως, με το πανίσχυρο τηλεσκόπιο να εστιάζει σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Μάλιστα, κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση.

Πρόκειται για την πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, μια απόδειξη του πόσο ισχυρό είναι.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Bill Nelson, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του σύμπαντος, η αναλογία του οποίου είναι η ίδια με το να υπάρχει ένας κόκκος άμμου πάνω σε ένα χέρι. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», εξήγησε.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το James Webb εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.

Η πρώτη εικόνα κάνει από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου. Μέσα στην ημέρα θα παρουσιαστούν 4 ακόμη εικόνες που αναμένεται να είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

NASA: «Ανέβασε» τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και μια selfie του

Elon Musk: Άλλαξε γνώμη, δεν θέλει πια να αγοράσει το Twitter – Η εταιρία επιμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία

NASA: Ένα φανταστικό tour σε μερικούς από τους 5.000 εξωπλανήτες