Το «θαύμα» του έκανε πάλι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το απίστευτο αυτό δημιούργημα της NASA, που φτιάχτηκε με τον σκοπό να φέρει φως από την άλλη άκρη του γαλαξία, έφερε μία πολύτιμη εικόνα που έχει πολλά να μας δείξει για την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, του Άρη.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε για πρώτη φορά εικόνες από το σύμπαν μας, εκεί που δεν θα έφτανε ποτέ το ανθρώπινο μάτι.

Η τελευταία «ματιά» που έριξε το διάσημο, πλέον, τηλεσκόπιο, ήταν αυτήν την φορά σε ένα πολύτιμο αστρικό σώμα, το οποίο η ανθρωπότητα επιθυμεί να γίνει το μέλλον της: ο πλανήτης Άρης.

Η εικόνα που έφερε το James Webb είναι από τον κόκκινο πλανήτη και είναι από τις πιο σπάνιες που έχουν αποθανατιστεί ποτέ. Τραβήχτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022.

Το Webb έχει τοποθετηθεί 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη, όσο πιο μακριά γίνεται να εκπέμπει ώστε να μας στέλνει τις εντυπωσιακές αυτές εικόνες.

Από εκεί, μπορεί να «δει» το φως που εκπέμπει ο Άρης και να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον πλανήτη που μπορεί να γίνει το μελλοντικό μας σπίτι.

Ήδη, μέσω του τηλεσκοπίου έχουμε συλλέξει σημαντικά δεδομένα που αφορούν την αλλαγή των εποχών στον κόκκινο πλανήτη, τα καιρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα καθώς και για την γεωλογία της επιφάνειάς του.

Ο τρόπος με τον οποίον οι αστρονόμοι αποθανατίζουν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι με το να τοποθετήσουν ένα τεράστιο και πολύ «ευαίσθητο» διάφραγμα στο τηλεσκόπιο, το οποίο συλλέγει το φως σε μία διαδικασία που παίρνει πολύ χρόνο αλλά ανταμείβει με το αποτέλεσμά της.

Η πάνω-δεξιά εικόνα που τράβηξε το Webb αφορά την επιφάνεια του Άρη, στην οποία αντικατοπτρίζεται το φως το ηλίου.

Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε μερικούς από τους τεράστιους κρατήρες που υπάρχουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Στην κάτω-δεξιά εικόνα έχουμε μία θερμομετρική φωτογραφία, στην οποία βλέπουμε πως συμπεριφέρεται η επιφάνεια του πλανήτη όταν χάνει θερμοκρασία. Οι πιο θερμές περιοχές είναι και οι πιο φωτεινές.

πλανήτης Άρης