Αναβολή ενός 24ωρου θα πάρει η εκτόξευση του JUICE, του δορυφόρου που κατασκευάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), αφού στην προγραμματισμένη ώρα εκτόξευσης, υπήρξε πρόβλεψη για κεραυνούς και η υπηρεσία αποφάσισε ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι αύριο ίδια ώρα για να πραγματοποιήσουν την εκτόξευση.

Ο δορυφόρος JUICE θα εκτοξευόταν το μεσημέρι της Πέμπτης από το Kourou στη Γαλλική Γουιάνα, αλλά ο φόβος κακοκαιρίας με κεραυνούς, άλλαξε τα σχέδια. Πρόκειται για κάτι που είχε προβλεφθεί από την ESA και γι’ αυτό είχαν υπάρξει άλλες 3 ημερομηνίες ως επόμενα παράθυρα.

Η πρώτη επιλογή είναι να γίνει ξανά μια προσπάθεια αύριο για τον JUICE, την ίδια ώρα. Αν η εκτόξευση γίνει, ο δορυφόρος θα αποκολληθεί από τον πύραυλο μετά από 28 λεπτά πτήσης και για τις επόμενες 17 ημέρες θα αναπτύσσει τα εξαρτήματά του. Στη συνέχεια, για περίπου 3 μήνες, θα γίνονται δοκιμές από την ESA και τη NASA και μετά θα αρχίσει η πορεία του προς τον Δία, σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 8.5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε ένα ημερολογιακό έτος που εμφανίζεται πρόβλημα σε προγραμματισμένη εκτόξευση, αφού είχε γίνει το ίδιο τον Αύγουστο με την αποστολή Artemis, πάλι μη επανδρωμένη, που θα πήγαινε στη Σελήνη. Τελικά, η Artemis εκτοξεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.