Πρόκειται για μία «ιστορικής σημασίας» ενημέρωση από τη NASA, γιατί ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έκθεσης σχετικά με τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (UAP), που είναι επίσης γνωστά ως UFO, ή ΑΤΙΑ στα ελληνικά.

Η παρουσίαση ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.

Η ολοκληρωμένη έκθεση δημοσιεύθηκε online από τη NASA περίπου 30 λεπτά πριν την ανακοίνωση.

Αυτή η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας μιας ανεξάρτητης επιτροπής, που απαρτίζεται από 16 επιστήμονες, αεροναυπηγούς και ειδικούς δεδομένων, με επικεφαλής τον αστροφυσικό David Spergel, και είχε την υποστήριξη της NASA από το 2022.

Ο στόχος της ομάδας ήταν να μελετήσει τα UAP με βάση την επιστήμη και να δημιουργήσει οδηγίες για το πώς να ενσωματώνουμε τα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα για μεγαλύτερη κατανόηση των UAP.

«Εάν μας ρωτάτε εάν στην απεραντοσύνη του σύμπαντος υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής, τότε η απάντηση είναι ναι», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της NSA και πρώην αστροναύτης, Μπιλ Νέλσον.

Ο Daniel Evans, ανώτερος αξιωματούχος της NASA, επισήμανε προηγουμένως ότι η έκθεση θα διατίθεται δημοσίως σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και επιστημονικής ακεραιότητας του οργανισμού, ενθαρρύνοντας τον καθένα να την εξετάσει και να τη μελετήσει.

NASA: Τι αναφέρει η έκθεση

Όπως αναφέρει το BBC μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, με την πρώτη ματιά μάς λέει αυτό που ήδη γνωρίζουμε.

Ότι πρόσφατα, «πολλοί αξιόπιστοι μάρτυρες, συχνά στρατιωτικοί αεροπόροι, ανέφεραν ότι είδαν αντικείμενα που δεν αναγνώρισαν πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ».

Αναφέρει ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν από τότε εξηγηθεί, «αλλά μια μικρή χούφτα δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί άμεσα ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα».

Αυτά τα γεγονότα αναφέρονται πλέον συλλογικά ως Αγνώστου Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα ή UAP, λέει.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η NASA είναι η έλλειψη δεδομένων για να καθορίσει αν ένα αντικείμενο είναι πράγματι UAP ή όχι.

«Οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων… δεν είναι προς αναπαραγωγή και συνήθως στερούνται των πληροφοριών που απαιτούνται για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Όπως αναμενόταν, η έκθεση τονίζει ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να συμπεράνουμε» ότι οι υπάρχουσες θεάσεις ΑΤΙΑ είναι εξωγήινης προέλευσης. Αλλά παρόλα αυτά συνιστά να μην διαγραφούν τέτοιου είδους ισχυρισμοί, λέγοντας ότι ο γαλαξίας «δεν σταματάει στις παρυφές του ηλιακού συστήματος».

Ακριβώς όπως ερευνούμε το άγνωστο μέσα στο δικό μας Γαλαξία, έτσι θα πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την προοπτική της άγνωστης τεχνολογίας που θα μπορούσε να προέρχεται από άλλες γωνιές του γαλαξία.

«Πολλές από τις επιστημονικές αποστολές της NASA επικεντρώνονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην απάντηση του ερωτήματος αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη», αναφέρεται.

«Αυτές οι έρευνες περιλαμβάνουν αποστολές που αναζητούν βιοϋπογραφές, ίσως στον Άρη ή στα παγωμένα φεγγάρια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία και τον Κρόνο -καθώς και πιο μακριά, στις αναλογίες των μορίων που υπάρχουν στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών».

«Η αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης τεχνολογίας αποτελεί φυσική επέκταση αυτών των ερευνών». Προσθέτει: «Αν αναγνωρίσουμε την αληθοφάνεια οποιουδήποτε από αυτά, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλα είναι τουλάχιστον αληθοφανή.

NASA

NASA: Τα συμπεράσματα της έκθεσης

«Συνιστούμε η NASA να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατανοήσει την UAP, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρογνωμοσύνη της για να συμβάλει σε μια ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη προσέγγιση που βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο.

Συστήνουμε συγκεκριμένα στη NASA να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα και σχεδιαζόμενα μέσα παρατήρησης της Γης για να διερευνήσει τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με την UAP, οι οποίες ανιχνεύονται αρχικά με άλλα μέσα.

Με τον τρόπο αυτό, η NASA μπορεί να διερευνήσει άμεσα κατά πόσον ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμπίπτουν με γνωστούς UAP.

Συνιστούμε επίσης στη NASA να διερευνήσει την ενίσχυση των συνεργασιών με την αμερικανική εμπορική βιομηχανία τηλεπισκόπησης, η οποία προσφέρει ισχυρούς αστερισμούς δορυφόρων υψηλής ανάλυσης για την παρατήρηση της Γης.

Επί του παρόντος, η ανίχνευση UAP είναι συχνά τυχαία, καταγράφεται από αισθητήρες που δεν έχουν σχεδιαστεί ή βαθμονομηθεί για το σκοπό αυτό και οι οποίοι δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα μεταδεδομένα.

Σε συνδυασμό με την ελλιπή αρχειοθέτηση και επιμέλεια των δεδομένων, αυτό σημαίνει ότι η προέλευση πολλών UAP παραμένει αβέβαιη.

Η σημασία της ανίχνευσης UAP με πολλαπλούς, καλά βαθμονομημένους αισθητήρες είναι επομένως υψίστης σημασίας και, κατά συνέπεια, συνιστούμε στη NASA να αξιοποιήσει τη σημαντική της τεχνογνωσία στον τομέα αυτό για να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως πολυφασματικά ή υπερφασματικά δεδομένα στο πλαίσιο μιας αυστηρής εκστρατείας συλλογής δεδομένων.

Με τη σειρά της, η ομάδα διαπιστώνει ότι εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ανίχνευσης UAP, όταν συνδυάζονται με συστηματική συλλογή δεδομένων και ισχυρή επιμέλεια.

Στο σημείο αυτό, συνιστούμε να συνεισφέρει η εμπειρογνωμοσύνη της NASA σε αυτούς τους βασικούς τομείς στην προσπάθεια της κυβέρνησης στο σύνολό της για τον εντοπισμό UAP.

Η ομάδα διαπιστώνει ότι η συμμετοχή του κοινού στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της UAP θα είναι ζωτικής σημασίας.

Η NASA, δανείζοντας το όνομά της σε μελέτες UAP, συμβάλλει ήδη στη μείωση του στίγματος που συνδέεται με την αναφορά.

Πέρα από αυτό, συνιστούμε στη NASA να διερευνήσει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης ή της απόκτησης ενός συστήματος crowdsourcing, όπως οι εφαρμογές ανοικτού κώδικα για smartphone, για τη συλλογή δεδομένων απεικόνισης και άλλων δεδομένων από αισθητήρες smartphone από πολλούς παρατηρητές πολίτες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη συστηματικότερη συλλογή δημόσιων αναφορών UAP.

Τέλος, συνιστούμε να αξιοποιηθεί καλύτερα το σύστημα αναφοράς ασφάλειας της αεροπορίας (ASRS) για τις αναφορές UAP εμπορικών πιλότων, παρέχοντας μια κρίσιμη βάση δεδομένων για την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατανοήσει την UAP.

Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η μακρά ιστορία συνεργασίας του οργανισμού με την FAA για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προηγμένες τεχνικές ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο σε μελλοντικές γενιές συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM).

Εν κατακλείδι, η NASA είναι σε μοναδική θέση να συμβάλει σε μια ισχυρή και συστηματική προσέγγιση για τη μελέτη της UAP, προωθώντας την αποστολή της για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης, της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και της εξερεύνησης.

Κατά την εξέταση των ανωτέρω συστάσεων, και σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, η NASA θα πρέπει να αξιοποιήσει τις βασικές ικανότητες και την εμπειρογνωμοσύνη της για να καθορίσει αν θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ή υποστηρικτικό ρόλο στην υλοποίηση μιας συγκεκριμένης σύστασης.

Η τοποθέτηση του ρόλου της NASA θα πρέπει επιπλέον να εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσέγγισης του συνόλου της κυβέρνησης για την κατανόηση της UAP».

NASA: Η ανακοίνωση

Η ενημέρωση ξεκίνησε στις 17.00, ώρα Ελλάδας. Τέσσερις αξιωματούχοι βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον DC.

Bill Nelson, διαχειριστής της NASA

Nicola Fox, συνεργάτης διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA

Dan Evans, Αναπληρωτής Διευθυντής για την Έρευνα του Επιστημονικού Διευθυντή της NASA

David Spergel, πρόεδρος του Ιδρύματος Simons και πρόεδρος της ανεξάρτητης ομάδας μελέτης UAP της NASA

NASA: Οι πρώτες δηλώσεις

Ξεκινώντας η ανακοίνωση έγινε σαφές ότι εξωγήινοι δεν υπάρχουν, αλλά μπορεί… όπως αναφέρει η έκθεση.

Λένε ότι «δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε» ότι οι υπάρχουσες αναφορές έχουν εξωγήινες πηγές πίσω από τα UAP.

«Ωστόσο… αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», αναφέρει η έκθεση.

Αν και η εξωγήινη ζωή δεν είναι κάτι που μπορούμε να συμπεράνουμε με τις μέχρι σήμερα αναφορές, η «δυνητική άγνωστη εξωγήινη τεχνολογία που λειτουργεί στην ατμόσφαιρα της Γης» δεν είναι μια πιθανότητα που η NASA είναι έτοιμη να αρνηθεί.

Ο διαχειριστής Bill Nelson είναι ο πρώτος που μίλησε στη συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, το επίκεντρο αυτής της μελέτης είναι μια στροφή «από τον εντυπωσιασμό στην επιστήμη».

Πρώην αστροναύτης και πρώην μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Νέλσον λέει ότι τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο του έδωσαν στοιχεία για την παγκόσμια γοητεία με τις θεάσεις UAP.

Η ελπίδα του είναι ότι η NASA δεν θα αναλάβει μόνο την ηγεσία στην έρευνα πιθανών περιστατικών UAP, αλλά και στην κοινή χρήση δεδομένων με διαφάνεια, με τρόπο που δεν συμβαίνει επί του παρόντος.

Το κορυφαίο στοιχείο από τη μελέτη, λέει, είναι ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθουμε».

NASA

NASA: «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε στους ουρανούς»

Ο Nelson λέει ότι η NASA θα διορίσει έναν διευθυντή έρευνας UAP, η δουλειά του οποίου θα είναι «η ανάπτυξη και η επίβλεψη της εφαρμογής του οράματος της NASA για την έρευνα UAP».

Προσθέτει ότι η NASA θα συνεργαστεί με άλλους οργανισμούς για να αναλύσει ανεξήγητα φαινόμενα -και θα χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να ψάξει στους ουρανούς.

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε στους ουρανούς για κατοικησιμότητα», λέει ο Nelson. Προσθέτει ότι η NASA θα το κάνει αυτό «διαφανώς» σημειώνει και συνεχίζει ο David Spergel:

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για τη NASA για να συμβάλει στην κατανόηση της φύσης των γεγονότων UAP», λέει ο David Spergel, πρόεδρος του Simons Foundation.

«Εξετάσαμε τα περιουσιακά στοιχεία της NASA. Ενώ παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ωκεανού, κοντά στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα, συνήθως δεν έχουν την ανάλυση που απαιτείται για τα γεγονότα UAP», λέει και τονίζει ότι το τρέχον σύνολο δεδομένων είναι «περιορισμένο».

Για να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα, ο ο David Spergel λέει ότι ο ρόλος του κοινού «δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί» και ότι η NASA θα προχωρήσει στο crowdsourcing για να καλύψει τα τρέχοντα κενά δεδομένων της.

Τονίζει ότι οι αναφορές «δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα UAP είναι εξωγήινης προέλευσης», λέγοντας ότι τα περισσότερα αναγνωρισμένα UAP είναι αεροπλάνα, μπαλόνια, drones ή παρόμοια.

NASA

NASA: Έρευνα UAP – «Χαρτογραφώντας το αχαρτογράφητο»

Ο δρ Dan Evans, επίσης από τη Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής της NASA, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους ο οργανισμός θέλει να μελετήσει το UAP.

Πρώτον, πρόκειται για τη διεύρυνση «της γνώσης μας για τον κόσμο γύρω μας… Χαρτογραφώντας το αχαρτογράφητο», λέει.

Είναι επίσης ένα θέμα «της ασφάλειας των ουρανών μας», προσθέτει ο Έβανς.

Λέει ότι το έργο θα «βασιστεί σε στοιχεία και σε δεδομένα» και στοχεύει στην «ενθάρρυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας με το κοινό».

Ο «περιορισμένος» όγκος δεδομένων είναι πρόβλημα, λέει ο αξιωματούχος.

NASA: «Τα UAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας»

Ο Nicola Fox, ο αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA, λέει: «Τα UAP είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας».

«Και αυτό οφείλεται πραγματικά στον περιορισμένο αριθμό δεδομένων υψηλής ποιότητας που περιβάλλουν τέτοια περιστατικά» συμπληρώνει.

Παρά τις πολυάριθμες αναφερθείσες θεάσεις UAP, η Fox λέει ότι συνήθως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή οριστικών επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση και την προέλευση του UAP».

NASA

NASA: Ο διευθυντής έρευνας UAP και οι αρμοδιότητές του

Η Fox ανακοίνωσε ότι η NASA έχει διορίσει έναν διευθυντή έρευνας UAP για να «δημιουργήσει μια ισχυρή βάση δεδομένων για την αξιολόγηση μελλοντικών δεδομένων».

Ο διορισμένος διευθυντής θα χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση στη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, προσθέτει.

Ένας «κόσμος ανακάλυψης» περιμένει, λέει ο Νέλσον. Ο Nelson λέει ότι «είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με τη φύση του UAP».

Τόνισε την ανεξαρτησία του πάνελ που έχει συγκεντρώσει η NASA και είπε ότι οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2021, καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι θα βρούμε άλλους πλανήτες σαν τη γη στο διάστημα.

Το αν αυτό σημαίνει ότι μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι είναι άλλο θέμα. Ο Nelson λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα UAP προέρχονται από το διάστημα -αλλά απλώς δεν γνωρίζουμε τι είναι.

«Ξεκινάμε αυτό χωρίς προκαταλήψεις, αλλά κατανοώντας ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ανακάλυψης», λέει.

Υπάρχει ένας νέος διευθυντής της NASA για την έρευνα UAP -αλλά η επιτροπή δεν θα αποκαλύψει ποιος είναι ή πόσο θα κοστίσει η θέση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, ο αξιωματούχος της NASA, Nicola Fox, λέει μόνο ότι το άτομο εργάζεται στη δουλειά για «λίγο» και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό είναι περίπλοκες.

Είναι μια ενδιαφέρουσα θέση δεδομένου ότι ο διαχειριστής της NASA μόλις επέμεινε ότι η υπηρεσία θα είναι πλήρως διαφανής.

Και αναρωτιόμαστε αν αυτό το άτομο πετάγεται από το διάστημα.

NASA: «Η δουλειά της NASA είναι να ανακαλύπτει το άγνωστο

Βρισκόμαστε σε ερωτήσεις τώρα και οι πρώτες πηγαίνουν στον Μπιλ Νέλσον. Ρωτήθηκε πώς η NASA μπορεί να προσδιορίσει «τι δεν είναι κάτι» εάν ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τι είναι.

Και ρώτησε αν η NASA έχει σχέδιο να αποκαλύψει πληροφορίες στο κοινό εάν ανακαλύψει ότι ένα αντικείμενο προέρχεται από μια «μη ανθρώπινη νοημοσύνη».

Ο Νέλσον τονίζει ότι η δουλειά της NASA είναι να «ανακαλύπτει το άγνωστο».

Λέει ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανησυχία ότι υπάρχουν κλειδωμένες πληροφορίες.

«Είμαστε η αμερικανική κυβέρνηση και θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», λέει.

Επαναλαμβάνει ότι η NASA δεν γνωρίζει τι είναι αυτά τα UAP, αλλά ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ανακαλύψει. Οπότε, αν υπάρχει κάτι να πούμε στο κοινό, για λόγους διαφάνειας.