H NASA και εταιρία διαστημικού εξοπλισμού αποκάλυψαν τις νέες στολές που σχεδίασαν για αστροναύτες και φιλοδοξούν σύντομα να τις φορέσει η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη-καυκάσιος αστροναύτης που θα πατήσει στο φεγγάρι.

Το 2019 είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο που θα πρόσφερε μεγαλύτερη ευελιξία στο περπάτημα, το σκύψιμο και τις στροφές.

Είχε ειπωθεί πως οι αστροναύτες δεν θα κινούνταν πια στην επιφάνεια της Σελήνης «σαν λαγουδάκια, όπως οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Άλντριν. Θα μπορούν να περπατούν στην επιφάνεια του φεγγαριού».

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα τεχνικά ζητήματα δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του project αυτού και χρειάστηκε να φθάσουμε αισίως στο 2023.

Έτσι ζητήθηκαν προσφορές από τις νέες εμπορικές διαστημικές επιχειρήσεις, που «θα μπορούσαν να παρέχουν βασικά εξαρτήματα ταχύτερα και φθηνότερα από ό,τι θα μπορούσε να αναπτύξει η ίδια», όπως γράφουν οι New York Times.

Τον Ιούνιο του 2022, Axiom και Collins Aerospace εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Ο νικητής θα έπαιρνε 3.500.000.000 δολάρια, έως το 2034 για να δημιουργήσει τη νέα γενιά στολών με την πρώτη να είναι αυτή που επικράτησε.

Ο Τζέιμς Στάιν, αρχιμηχανικός της στολής, παρουσίασε τον σεληνιακό εξοπλισμό και έδειξε πόσο εύκολο θα είναι πια να κινηθούν -έως και να καθίσουν οκλαδόν- οι αστροναύτες.

Όπως είπε, η μεγάλη διαφανής φούσκα γύρω από το κεφάλι παρέχει ευρεία ορατότητα καθώς και φωτισμό «κάτι που θα είναι σημαντικό όταν οι αστροναύτες μπουν σε σκιασμένους κρατήρες κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο.

Παράλληλα, οι αστροναύτες θα βάζουν τα πόδια, μετά τα χέρια και τέλος όλη την στολή. Τότε θα κλείνει το κενό, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει και κάτι που μοιάζει με σακίδιο. Περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής. Σκεφτείτε μια φιάλη οξυγόνου και ένα κλιματιστικό, σε μια συσκευή».

«Με βάση τα χρόνια έρευνας και τεχνογνωσίας της NASA, οι διαστημικές στολές επόμενης γενιάς της Axiom όχι μόνο θα επιτρέψουν στην πρώτη γυναίκα να περπατήσει στη Σελήνη, αλλά θα ανοίξουν επίσης ευκαιρίες σε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εξερευνήσουν την Σελήνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της NASA, Μπιλ Νέλσον.