Γνωρίζουμε όλοι ότι ένας ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα ήταν κακός. Αλλά πόσο κακός, ακριβώς; Πώς εξαρτώνται οι πιθανότητές μας να επιζήσουμε από τις εκρήξεις, την ακτινοβολία και τον πυρηνικό χειμώνα;

Το άνευ προηγουμένου πυρηνικό «σκωτσέζικο ντους» του περασμένου έτους και το χάος του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στη Ρωσία με την ανταρσία της Wagner έχουν κάνει αυτήν την ερώτηση επίκαιρη.

Για να βοηθήσει στην απάντηση, το TIME συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων για να δημιουργήσουν την πιο ρεαλιστική προσομοίωση της εικόνας που θα είχε ένας πυρηνικός πόλεμος χρησιμοποιώντας μόνο μη ταξινομημένα δεδομένα και να την οπτικοποιήσουν σε μορφή βίντεο.

Η προσομοίωση αυτή συνδυάζει λεπτομερή μοντελοποίηση πυρηνικής στόχευσης, τροχιών πυραύλων, εκρήξεων και ηλεκτρομαγνητικών παλμών και του τρόπου με τον οποίο ο μαύρος καπνός άνθρακα παράγεται, ανυψώνεται και εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο, αλλάζοντας το κλίμα και προκαλώντας μαζική πείνα.

Πώς ξεκινάει ένας πυρηνικός πόλεμος;

Όπως δείχνει το βίντεο, δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος κάνει την πρώτη κίνηση όταν λαμβάνει χώρα ένας πυρηνικός πόλεμος: όταν η μία πλευρά εκτοξεύει πυρηνικούς πυραύλους, η άλλη πλευρά τους ανιχνεύει και πυροδοτεί ξανά πριν από την πρόσκρουση.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι από τα αμερικανικά υποβρύχια δυτικά της Νορβηγίας αρχίζουν να χτυπούν τη Ρωσία μετά από περίπου 10 λεπτά, και οι ρωσικοί από βόρεια του Καναδά αρχίζουν να χτυπούν τις ΗΠΑ λίγα λεπτά αργότερα. Ο πρώτος κιόλας χτυπά τα δίκτυα ισχύος δημιουργώντας έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό δεκάδων χιλιάδων βολτ ανά μέτρο.

Τα επόμενα πλήγματα στοχεύουν κέντρα διοίκησης και ελέγχου και εγκαταστάσεις πυρηνικής εκτόξευσης. Οι επίγειοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χρειάζονται περίπου μισή ώρα για να πετάξουν από την εκτόξευση στον στόχο.

Οι μεγάλες πόλεις στοχοποιούνται τόσο επειδή περιέχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και για να εμποδίσουν τη μεταπολεμική ανάκαμψη του εχθρού. Κάθε πρόσκρουση δημιουργεί μια βολίδα περίπου τόσο ζεστή όσο ο πυρήνας του ήλιου, ακολουθούμενη από ένα ραδιενεργό σύννεφο μανιταριών.

Οι άνθρωποι εξαϋλώνονται

Αυτές οι έντονες εκρήξεις εξαϋλώνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά και προκαλούν πυρκαγιές και τύφλωση σε όσους είναι πολύ πιο μακριά. Η διαστολή της βολίδας προκαλεί στη συνέχεια ένα κύμα έκρηξης που καταστρέφει τα κτίρια, συνθλίβοντας τα κοντινά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν πυρηνικές δυνατότητες και είναι υποχρεωμένες από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν τις ΗΠΑ όταν υπάρχει πυρηνικός πόλεμος, επομένως, η Ρωσία τις χτυπά επίσης.

Οι καταιγίδες κατακλύζουν πολλές πόλεις, όπου οι άνεμοι σε επίπεδο καταιγίδας πυροδοτούν τις φλόγες, αναφλέγοντας οτιδήποτε μπορεί να καεί, λιώνοντας γυαλί και μερικά μέταλλα και μετατρέποντας την άσφαλτο σε εύφλεκτο καυτό υγρό.

Δυστυχώς, η έρευνα από τους επιστήμονες δείχνει ότι οι εκρήξεις, ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός και η ραδιενέργεια δεν είναι το χειρότερο σημείο της υπόθεσης. Ένας πυρηνικός χειμώνας προκαλείται από τον μαύρο καπνό άνθρακα που προκύπτει από τις πυρηνικές καταιγίδες.

Η Χιροσίμα θα μοιάζει «παιχνιδάκι»

Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα προκάλεσε μια τέτοια καταιγίδα, αλλά οι σημερινές βόμβες υδρογόνου είναι πολύ πιο ισχυρές. Μια μεγάλη πόλη όπως η Μόσχα, με σχεδόν 50 φορές περισσότερους ανθρώπους από τη Χιροσίμα, μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερο καπνό και μια καταιγίδα που στέλνει σύννεφα μαύρου καπνού στη στρατόσφαιρα, πολύ πάνω από οποιαδήποτε σύννεφα βροχής που διαφορετικά θα έβγαζαν τον καπνό.

Αυτός ο μαύρος καπνός θερμαίνεται από το φως του ήλιου, σηκώνοντάς τον σαν αερόστατο για έως και μια δεκαετία. Τα ρεύματα αεριωθουμένων σε μεγάλο υψόμετρο είναι τόσο γρήγορα που χρειάζονται μόνο λίγες μέρες για να εξαπλωθεί ο καπνός σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου.

Αυτό κάνει τη Γη να παγώνει ακόμα και το καλοκαίρι, με τις γεωργικές εκτάσεις στο Κάνσας να ψύχονται κατά περίπου 20 βαθμούς Κελσίου και άλλες περιοχές να ψύχονται σχεδόν διπλάσια.

Πώς τελειώνει ένας πυρηνικός πόλεμος;

Μια πρόσφατη επιστημονική εργασία υπολογίζει ότι πάνω από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 99% αυτών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα, επειδή ο περισσότερος μαύρος καπνός άνθρακα παραμένει στο βόρειο ημισφαίριο όπου παράγεται και επειδή η θερμοκρασία πέφτει βλάπτεται περισσότερο η γεωργία σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες, επομένως ο πραγματικός ανθρωπιστικός αντίκτυπος που έχει ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι είτε καλύτερος είτε χειρότερος – ένας λόγος για να προχωρήσουμε με προσοχή.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα 4 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε πρόσφατα, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση της κατανόησης του κοινού και στην ενημέρωση της συζήτησης για την παγκόσμια πολιτική, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σε αυτό το θέμα ταξινομείται και επικεντρώνεται σε στρατιωτικές και όχι ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Προφανώς δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα επιβιώσουν από έναν πυρηνικό πόλεμο. Αλλά αν είναι έστω και τόσο άσχημα όσο προβλέπει αυτή η μελέτη, η σύγκρουση αυτή δεν θα έχει νικητές, αλλά μόνο ηττημένους.

Είναι εύκολο να αισθάνεσαι ανίσχυρος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Μπορούμε να κοινοποιήσουμε παντού αυτό το βίντεο ώστε κανένας να μην μείνει ανενημέρωτος σχετικά με την καταστροφή που θα προκαλέσει ένα πυρηνικός όλεθρος.

Το γεγονός ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι πιθανό να ξεκινήσει μέσω σταδιακής κλιμάκωσης, ίσως σε συνδυασμό με ατύχημα ή λάθος υπολογισμό, σημαίνει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τον πυρηνικό πόλεμο, τόσο πιο πιθανό είναι να τον αποφύγουμε.

Με πληροφορίες από το TIME