Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πυρηνική σύγκρουση, προειδοποιώντας «δεν θα υπάρξουν νικητές, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής» σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η απειλή Πούτιν να κλιμακώσει την εισβολή του έρχεται την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την ατελείωτη επίθεσή τους στην Ουκρανία εκτοξεύοντας πυραύλους Κρουζ στα νότια της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η επίθεση, που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα, είχε θύματα τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από δώδεκα άλλους ενώ προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, σε μία αποθήκη, σε καταστήματα και καφετέριες, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κρατική διοίκηση.

Μήνυμα και προς Αμερική

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ωστόσο έστειλε μήνυμα και προς την Αμερική μιλώντας σε μια συνάντηση με Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές στη Μόσχα χθες, Όπως είπε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται ότι δεν φοβούνται την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οι λογικοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν να εξελιχθεί σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε περίπτωση Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν θα υπάρχουν νικητές, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής».

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αποκάλυψε ότι η χώρα του είχε αρχίσει να λαμβάνει τακτικά πυρηνικά όπλα από τη σύμμαχό της Ρωσία.

Ο Λουκασένκο είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η χώρα του λάμβανε όπλα -μερικά από τα οποία είπε ότι ήταν τρεις φορές πιο ισχυρά από τις ατομικές βόμβες των ΗΠΑ που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945.

Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι η πρώτη κίνηση της Μόσχας με τέτοιες κεφαλές -μικρότερης εμβέλειας, λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης- εκτός Ρωσίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν είπε την Παρασκευή ότι η Ρωσία, η οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, θα αρχίσει να τα αναπτύσσει στη Λευκορωσία αφού προετοιμαστούν οι ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τη στέγασή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους στάση σχετικά με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και δεν έχουν δει σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο.

Το ρωσικό βήμα παρακολουθείται ωστόσο στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποκαλύπτοντας ότι η Λευκορωσία είχε αναλάβει την παράδοση όπλων, ο Λουκασένκο είπε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1: «Έχουμε πυραύλους και βόμβες που λάβαμε από τη Ρωσία. Οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές από αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι», πρόσθεσε, μιλώντας από έναν δρόμο σ’ ένα ξέφωτο δάσους, περιβαλλόμενος από στρατιωτικά οχήματα παρκαρισμένα κοντά και ένα είδος στρατιωτικής αποθήκης να φαίνεται στο βάθος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με 18 Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και μπλόγκερ στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε επίσης ότι τα δυτικά τανκς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών οχημάτων μάχης Bradley και των γερμανικής κατασκευής Leopard, «καίγονται όμορφα, όπως περιμέναμε».

Και πρόσθεσε: «Πυρομαχικά εκρήγνυνται μέσα και κομμάτια πετούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις».

Την ημέρα των απειλών, ο Ρώσος τύραννος υπαινίχθηκε επίσης μια άλλη προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του Κιέβου εν μέσω της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Παρά την αποτυχημένη επίθεση της Μόσχας για την κατάληψη της πόλης πέρυσι, ο Πούτιν πρότεινε ότι ένας νέος γύρος κινητοποίησης θα μπορούσε να ανακοινωθεί σε μια νέα ρωσική επίθεση.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ηγέτης τους ανακοίνωσε ότι 300.000 άνδρες θα κινητοποιηθούν για να τονώσουν την εισβολή του.

«Να επιστρέψουμε εκεί ή όχι; Γιατί κάνω μια τέτοια ρητορική ερώτηση;», σημείωσε ο Πούτιν μιλώντας σε 18 Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και μπλόγκερ στο Κρεμλίνο.

«Μόνο εγώ μπορώ να το απαντήσω μόνος μου».

Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν έρχονται καθώς ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν πλέον «ηθικά όρια» που να εμποδίζουν τη Μόσχα να καταστρέψει τα υποθαλάσσια καλώδια των εχθρών της, απειλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του.

Αυτό οφείλεται σε αυτό που είπε ότι ήταν η συνενοχή της Δύσης στις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream πέρυσι, οι οποίες είναι ακόμη επίσημα ανεξήγητες.

Ο Μεντβέντεφ έκανε τα απειλητικά σχόλια στο επίσημο κανάλι του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram νωρίς σήμερα, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κόψει τα καλώδια που συνδέουν τη Βρετανία με το Διαδίκτυο προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Οι εκρήξεις έσπασαν τόσο τον αγωγό Nord Stream 1 όσο και τους νεόδμητους αγωγούς Nord Stream 2, που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι απειλές των πρώην και νυν προέδρων έρχονται εν μέσω μιας άλλης βάναυσης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η επίθεση στην Οδησσό

Η επίθεση της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό αφορούσε τέσσερις θαλάσσιους πυραύλους Κρουζ Kalibr, τρεις από τους οποίους αναχαιτίστηκαν από την αεροπορική άμυνα, ανέφερε η περιφερειακή διοίκηση στο Facebook.

Τρεις υπάλληλοι μιας αποθήκης τροφίμων σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν και οι διασώστες αναζητούν πιθανούς επιζώντες κάτω από τα ερείπια, ανέφερε.

Άλλα έξι άτομα -φρουροί και κάτοικοι γειτονικού σπιτιού- τραυματίστηκαν.

Ο Αντρίι Κοβάλοφ, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις πυραυλικές και εναέριες επιδρομές στην Ουκρανία.