Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. “Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση”, επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse αφού αύξησε την προσφορά της σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, μετέδωσαν οι Financial Times.

Η UBS θα καταβάλει τώρα περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή μέσω δικών της μετοχών, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse των 1,86 την Παρασκευή. Η UBS συμφώνησε επίσης σε μια άμβλυνση μιας ρήτρας ουσιώδους δυσμενούς αλλαγής που θα ακυρώσει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της κάνουν άλμα.

Νωρίτερα σύμφωνα με το bloomberg, oι ελβετικές αρχές εξέταζαν την πλήρη η μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse κρίνοντάς την ως την μοναδική βιώσιμη επιλογή εκτός της εξαγοράς της από τον Όμιλο UBS.

Εκτός από την πώληση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η UBS προσέφερε έως και 1 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την Credit Suisse

Το πρωί της Κυριακής, όπως μετέδωσε το bloomberg, η Credit Suisse είχε απορρίψει την προσφορά εξαγοράς της από την UBS, μετά το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η UBS Group έχει προσφέρει έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η UBS προσφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισ δολάρια

Επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse ανθίσταται στην πρόταση γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.