Μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις και μεγάλη αμφισβήτηση του αναγκαστικού γάμου» μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών «γιγάντων» UBS και Credit Suisse, το βράδυ της Κυριακής, οι αγορές αποφάσισαν να «αγοράσουν» το νέο τοπίο που σχηματίζεται στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα: μετά από το αρνητικό ξεκίνημα τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές, τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street, συνεχίζουν ανοδικά.

Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα παραμένει – είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε πρόσημο 12 φορές στην συνεδρίαση της Δευτέρας, πριν κλείσει τελικά με ισχυρή άνοδο 0,71% στο επίπεδο των 1027,47 μονάδων, με άνοδο 7,28 μονάδων. Σημαντική άνοδο κατέγραφε τόσο ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης – άνω του 1% , λίγο πριν από το κατώφλι των 15.000 μονάδων, όσο και ο γαλλικός δείκτης CAC , που είχε περάσει το επίπεδο των 7000 μονάδων, με άνοδο 1,65% στις 17.45 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ο Dow Jones, που είχε φτάσει να χάνει 400 μονάδες στις pre market συναλλαγές, κέρδιζε 300 μονάδες και άνω 90 λεπτά μετά από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, με κέρδη στο επίπεδο του 1%.

Ανήσυχοι οι επενδυτές

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εκφράζουν ανησυχία τόσο για το ζήτημα της Credit Suisse και την απόφαση για «κούρεμα» των ομολόγων μεγάλης απόδοσης της ελβετικής τράπεζας, όσο και για το γεγονός ότι πολλοί έχουν «ποντάρει» στην κατάρρευση άλλων μεγάλων τραπεζών, σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως η γερμανική, η γαλλική και η ιταλική.

Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι πινακίου φακής μαζί με την χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Αλλά ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μίας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η Union des Banques Suisses ενέδωσε με μισή καρδιά για να γίνει ο σωτήρας της Credit Suisse, υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών αρχών, οι οποίες υπήρξαν προηγουμένως στόχος ισχυρών πιέσεων των μεγάλων οικονομικών τους εταίρων που ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία».

Το Βερολίνο χαιρετίζει την εξαγορά

H γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας Crédit Suisse από την UBS, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ.

«Τα μέτρα θα χρησιμεύσουν στην αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών στην αγορά και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε η κυρία Κάλβεϊ και επανέλαβε ότι «το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό». Οι γερμανικές εποπτικές αρχές και η ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική εποπτική αρχή βρίσκονται σε στενή επαφή και παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση, πρόσθεσε.

Έναν τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα «βλέπουν» οι Ελβετοί Σοσιαλδημοκράτες

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την Ελβετία, δήλωσε σήμερα ο Ρότζερ Νόρντμαν, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SP) στην Ελβετία.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η κυβέρνηση έβαλαν 209 δισεκατομμύρια (ελβετικά) φράγκα στο τραπέζι –αυτό είναι τεράστιος κίνδυνος για την Ελβετία.

Η νέα UBS είναι επίσης άλλος ένας τεράστιος κίνδυνος –θα έχει πάνω από 1.500 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία, και αυτό είναι απλώς πολύ μεγάλο για την Ελβετία» τόνισε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελβετικό κοινοβούλιο και έχουν δύο υπουργούς στο κυβερνών υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Ο Νόρντμαν, που είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην κάτω βουλή, σημείωσε επίσης ότι ανησυχεί για τις απώλειες θέσεων εργασίας και κατηγόρησε την ηγεσία της Credit Suisse για την κρίση της τράπεζας.

«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας. Είναι μια προειδοποιητική βολή για την Ελβετία, για την ύπαρξη τραπεζών που είναι απλά πολύ μεγάλες.

Ανησυχώ πολύ για την νέα UBS. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος διαχωρισμός μεταξύ της συνήθους αποταμιευτικής δραστηριότητας των τραπεζών, της επενδυτικής τράπεζας και τις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», κατέληξε ο Ελβετός βουλευτής.

«Ντροπή για την Ελβετία» δηλώνουν οι Φιλελεύθεροι

Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης δεξιάς Τιερί Μπούρκχαρτ μιλάει για «ντροπή για την Ελβετία» και χαρακτηρίζει την χθεσινή ημέρα «μαύρη ημέρα για την χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας και για ολόκληρη την Ελβετία».

Για την εφημερίδα Tribune de Genève, πρόκειται για ένα «κοινωνικό (για την απασχόληση), οικονομικό (για την υπόληψη της χώρας) μπάχαλο και πολιτικό όνειδος για την ηγεσία που καθυστέρησε υπερβολικά για να αντιδράσει».

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που καταγγέλλουν την βραδύτητα στον εντοπισμό των κινδύνων και στην αντίδραση, από το κόμμα των Πράσινων Φιλελευθέρων μέχρι τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Le Temps.

Τί πιστεύει η ελβετική Δεξιά;

Οσο για την ριζοσπαστική δεξιά (UDC), την μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στην Ελβετία, θεωρεί ότι ο τυχοδιωκτισμός στο εξωτερικό ήταν μοιραίος, εκεί όπου η Credit Suisse υπήρξε πολύ κερδοφόρα. Καταγγέλλει επίσης την επιρροή των ρυθμιστικών αρχών και των ξένων εποπτικών αρχών επί του σχεδίου διάσωσης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ