Όπως ανακοίνωσαν, χθες, οι αρχές της Ελβετίας, η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS. 

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse αφού αύξησε την προσφορά της σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, μετέδωσαν οι Financial Times.

Παρόλα αυτά, η εξαγορά δεν έφερε τα αναμενόμενα. Τα χρηματιστήρια της Ασίας εξακολουθούν να ασφυκτιούν και φαίνεται πως οι τραπεζικές μετοχές δέχονται σφυροκόπημα με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κάτω του 2,5% και τον Hang Seng Tech να σημειώνει πτώση 2,6%.

Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ καταγράφουν πτώση 5,7%. Η Standard Chartered βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 4,1% και η Hang Seng Bank είναι στο -1,7%. Πτώση κατά 1% καταγράφει και ο Nikkei 225 στο Τόκιο, καθώς και πτώση 0,5% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Στο μεταξύ, με απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά άνω του 60% μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της τράπεζας από τη UBS.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι υποχώρησε 0,83%, η Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,06% και το Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,01%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%. Η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίστηκε με απώλειες 62,3%, ενώ η μετοχή της UBS σημείωσε πτώση 8,8%.