Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία και στη Γερμανία κατά τα τέλη Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (03/02).

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγός του θα ταξιδέψουν στο Παρίσι πριν επισκεφθούν το Βερολίνο και το Αμβούργο, στο πλαίσιο εξαήμερου ταξιδιού τους που θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Sky News.

Ο βασιλιάς θα μιλήσει στην Bundestag, στο Βερολίνο, και θα γίνει έτσι ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που θα εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, και ο βασιλιάς θα γίνουν δεκτοί τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και και από τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η επιλογή των ευρωπαϊκών χωρών για τις πρώτες κρατικές επισκέψεις του βασιλιά είναι σημαντική και πιθανότατα οργανώθηκε για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων μετά το Brexit. Μάλιστα, έχει επιβεβαιωθεί ότι το βασιλικό ζεύγος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

Το παράδειγμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει για την αγάπη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για τη Γαλλία όταν παρέστη στην κηδεία της, που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έκανε πολλά ταξίδια στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της. Το πρώτο της ήταν το 1957, τέσσερα χρόνια μετά τη στέψη της. Η τελευταία της επίσημη επίσκεψη ήταν, τον Ιούνιο του 2014, όταν επισκέφθηκε το Παρίσι και τη Νορμανδία με τον Δούκα του Εδιμβούργου. Το ζευγάρι συμμετείχε, τότε, και σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης της D-Day.

Μέσα σε 60 χρόνια, η βασίλισσα πραγματοποίησε 261 επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 78 κρατικών επισκέψεων, σε 116 διαφορετικές χώρες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έτυχε θερμής υποδοχής στη Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές. Ίσως η πιο διάσημη επίσκεψή της έγινε το 1965, καθώς πολλοί τη θεώρησαν ως σημείο καμπής για τη συμφιλίωση Ηνωμένου Βασιλείου – Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock