Το Oyster Cosmograph Dayton Ref 6239, που ονομάστηκε «Paul Newman», πωλήθηκε για 17,75 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Τώρα οι επισκέπτες στο ολοκαίνουργιο Academy Museum of Motion Pictures στο Λος Άντζελες θα μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το πανάκριβο Rolex, που εκτίθεται σε ειδικό χώρο.

Το ρολόι, κάποτε ανήκε στον ηθοποιό Paul Newman, από τον οποίο απέκτησε το καινούργιο του όνομα. Σύμφωνα με το Robb Report, αυτό το μοντέλο Rolex δεν κόστιζε τόσο πολύ στη δεκαετία του ’60, αλλά κέρδισε σε αξία χάρη στην φήμη του ηθοποιού, ειδικά όταν ο σταρ φωτογραφήθηκε για ένα Ιταλικό περιοδικό φορώντας το. Έτσι έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα κομμάτια.

Παράλληλα με την έκθεση, η Rolex άνοιξε επίσης μια μόνιμη γκαλερί στο μουσείο. Στην έκθεση με τίτλο Ιστορίες του Κινηματογράφου, η εταιρεία παρουσιάζει μοναδικές εγκαταστάσεις που δένουν με το θέμα της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η κόρη του Newman, Nell, στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί φορώντας το Rolex του πατέρα της και είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία στην οποία πόζαρε σαν τον πατέρα της. Μάλιστα λέγεται ότι ο Newman δώρισε αυτό το ρολόι στον τότε φίλο της κόρης του, τον James Cox, σχολιάζοντας ότι «σου λέει σωστά την ώρα».

Τι ξεχωριστό έχει το Paul Newman

Η διαφορά μεταξύ ενός οποιουδήποτε Daytona και ενός Paul Newman Daytona βρίσκεται στη λεπτομέρεια του σχεδιασμού του καντράν. Το  Paul Newman Daytona διαθέτει αριθμητικές ενδείξεις σε art deco σχεδιασμό, ενώ οι ενδείξεις του χρονογράφου είναι τετραγωνισμένες.

Το κλασσικό, πρωτότυπο Daytona δεν φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά. Η λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν κάποιο κομμάτι συλλεκτικό άλλωστε και του προσδίδουν ιδιαίτερη αξία.

Η ζήτηση του είναι τόσο μεγάλη, που τον Οκτώβριο του 2017, το προσωπικό Cosmograph Daytona του Newman από ανοξείδωτο ατσάλι – ένα δώρο από τη σύζυγό του Joanne Woodward το 1968 με εγχαραγμένη αφιέρωση “Drive carefully”, πωλήθηκε για 17.8 εκ. δολάρια σε δημοπρασία. Η αρχική του εκτιμώμενη τιμή ήταν το 1 εκ.

«Αυτό το σχέδιο έχει διατρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση με όλες τις λεπτομέρειες να είναι σχεδόν άθικτες», σχολίασε ο Joe McKenzie, ιδρυτής του Xupes.com, τη Βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται σε προ-χρησιμοποιημένα πολυτελή αντικείμενα, που αγόρασε το εν λόγω κομμάτι από έναν συλλέκτη στο Μιλάνο. Είχε παραμείνει σε μια τραπεζική θυρίδα για 25 χρόνια, με τον ιδιοκτήτη του να μην έχει την παραμικρή ιδέα για την αξία που είχε αποκτήσει.

«Η απόχρωση του καντράν και τα μπουτόν είναι αυτά που κάνουν το εν λόγω Paul Newman Daytona τόσο ξεχωριστό», είπε ο McKenzie. «Αυτό ήταν κάποτε γνωστό ως εξωτικό καντράν και το είχε χρησιμοποιήσει η Rolex σε πολύ λίγα χρυσά Daytona σχέδιά της στα τέλη του 1960».