Το καλά κρυμμένο μυστικό των Καννών; Μάλλον όχι, αναδιατυπώνουμε: Το καλά κρυμμένο κοινό μυστικό των Καννών. Καθότι μπορεί να γίνεται διακριτικά, αλλά το ξέρουν όλοι όσοι… ξέρουν: Τα ακριβοπληρωμένα Yacht Girls είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο. Ο αθέατος κόσμος πίσω από το κόκκινο χαλί, τις διασημότητες, το γκλάμουρ και τα μεγαλοπρεπή φώτα…

Γαλλιστί τις λένε «putes de luxes», «πόρνες πολυτελείας». Μεταβαίνουν εκεί στο νότο (της Γαλλίας) και στοχεύουν μόνο σε πλούσιους πελάτες – και είναι πάρα πολλοί τις μέρες εκείνες. Ως και 1.000 ευρώ την ώρα χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους. Και το τιμολόγιο ανεβαίνει ανάλογα με το τι έξτρα μπορεί να ζητήσει κανείς.

Πολλά από τα πολυτελή σκάφη που βρίσκονται αραγμένα στη Ριβιέρα μετατρέπονται σε πλωτούς οίκους ανοχής. Το ίδιο και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο όρος «Yacht Girls» άλλωστε δεν ορίζει «τόπο», αλλά ιδιότητα.

Θα τις δεις στα λόμπι των ξενοδοχείων να κάθονται και να περιμένουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μείνουν για ώρα μόνες. Ύστερα ακολουθούν οι συνεννοήσεις. Με τα μάτια, με τα χέρια. Που δείχνουν αριθμούς δωμάτιων. Υπάρχει σύστημα, κωδικοί επικοινωνίας. Αυτοί που ενδιαφέρονται, μαθαίνουν.

Η πληρωμή γίνεται υπό τη μορφή «δώρων» σε φακέλους. Οι πελάτες ξέρουν πως έτσι πρέπει να γίνει. Με τη λέξη «δώρο» γραμμένη ευκρινώς. Οι μαστροποί επίσης, κάνουν τα πάντα για να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω, να μη συνδεθούν με οτιδήποτε το παράνομο. 

Κάννες yacht girls

Τα Yacht Girls και το σύστημα λειτουργίας

Ποιες είναι οι κοπέλες που δέχονται να πουλήσουν το σώμα τους; Μοντέλα, wannabe ηθοποιοί, Influencers, η λίστα είναι μεγάλη. Οι πλέον συνειδητοποιημένες για το ποιες είναι και τι κάνουν βλέπουν τις μέρες αυτές του Φεστιβάλ ως μια τεράστια ευκαιρία να βγάλουν πολλά λεφτά.

Βάλε φαντασία και σκηνοθεσία; Κάπως έτσι. Κανείς δεν δηλώνει ξεκάθαρα τι συμβαίνει, πουθενά δεν αναφέρεται ή υπονοείται η λέξη «πορνεία». Στο τέλος όμως της βραδιάς (ή της ημέρας) τα Yacht Girls περιμένει ένας φάκελος με μετρητά. Και το εν δυνάμει οικονομικό κέρδος ανεβαίνει κατά πολύ, καθώς στο «παιχνίδι» παίζουν και φιλοδωρήματα και δώρα, ειδικά από τους ζάμπλουτους πελάτες από τη Μέση Ανατολή.

Τα ξενοδοχεία δεν θέλουν να συνδέονται με τέτοια γεγονότα, αλλά δεν τα αποτρέπουν κιόλας. Ίσα ίσα, λέγεται πως ρεσεψιονίστ κάνουν και πλάτες στις ντόπιες κοπέλες – παντού και πάντα τα «κονέ». Οι πελάτες πληρώνουν πολλά για διακριτικότητα για να μη ξεφύγει το όνομά τους στον Τύπο.

yacht girls Κάννες
(Photo credits: Mandoga Media/picture alliance via Getty Images)

Αυτές που ξεγελούν τον εαυτό τους

Υπάρχει κι άλλο ένα, ας μας επιτρέψετε να το πούμε, είδος Yacht Girls. Οι κοπέλες εκείνες που δεν θεωρούν εαυτούς «συνοδούς». Συναντάμε συχνά σε αυτές, ηθοποιούς που έκαναν κακές επιλογές καριέρας και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Ξεγελούν συνεπώς τους εαυτούς τους πως αυτό που κάνουν δεν είναι πορνεία.

Μπορεί τα Yacht Girls να πάρουν λεφτά εν είδει «ευχαριστώ» ή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κόσμο με εξουσία και επιρροή. Όλοι μοιάζουν να επωφελούνται από μια συνδιαλλαγή που γίνεται εκούσια από κάθε εμπλεκόμενο άτομο.

Πάρτι εν πλω, με celebrities και υπέροχες γυναίκες. Τα πληρώματα των γιοτ έχουν δει πάρα πολλά ειδικά τον καιρό που μεσουρανούσαν οι Ρώσοι ολιγάρχες – η απουσία τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αισθητή λένε αυτοί που ξέρουν. Αλλά είναι και δασκαλεμένοι να κρατάνε το στόμα τους κλειστό.

Ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών προέρχονται από το Μονακό, όπου ζουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, με εξαίρεση τον βαρύ χειμώνα. Τότε, τα Yacht Girls δεν είναι μόνο Yacht Girls. Είναι και αποδημητικά πουλιά.

Ταξιδεύουν στο Ντουμπάι για να παρέχουν τη συντροφιά τους στους μεγιστάνες και να δικτυωθούν. Μετά το Ντουμπάι, πάνε στο Μαϊάμι και επιστρέφουν ξανά τέλη Απριλίου και μεταβαίνουν από το Μονακό στις Κάννες, από κει στο Σεν Τροπέ και από κει στην Ιμπίθα. Τα σύκα σύκα και τα σκάφη σκάφη.

Οι πολύ αυστηροί νόμοι στη Γαλλία για την πορνεια και το woke έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο διακριτικά

Ειδικά καθώς από το 2016 στη Γαλλία ισχύουν πολύ αυστηροί νόμοι κατά της πορνείας. Συγκεκριμένα, όποιος συλλαμβάνεται να ζητάει πληρωμένο σεξ, αντιμετωπίζει πρόστιμο 1.500 ευρώ, την πρώτη φορά που θα πιαστεί επ’ αυτοφώρω, ενώ οι κατ’ εξακολούθηση παραβάτες μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3.750 ευρώ.  

Είναι νόμιμο για ένα άτομο να πουλήσει σεξουαλικές υπηρεσίες, αρκεί να πληρώνει φόρους για το εισόδημά του. Αλλά απαγορεύεται ρητώς η μαστροπεία. Το woke κίνημα με πρωτοβουλίες όπως το MeToo έχει επίσης συντείνει τα μέγιστα στο να είναι όλα πολύ πιο διακριτικά, αφού όλοι οι διάσημοι συμμετέχοντες φοβούνται μην τυχόν ξεφύγει κάτι.

Yacht Girls

Οι αποκαλύψεις ενός γνώστη για τα Yacht Girls

Δεν ακούγονται έτσι πια περιπτώσεις όπως αυτή του Λιβανέζου Ελί Ναχάς, ο οποίος καταδικάστηκε το 2007 για παράνομη διακίνηση γυναικών. Ήταν, μετά, από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για αυτήν την «αμαρτωλή» πλευρά του φεστιβάλ Καννών.

Δεν αρνήθηκε τις εναντίον του κατηγορίες, μόνο μίλησε για υποκρισία: «Γιατί μέσα σε μία θάλασσα από πλούσιους παίκτες και υπερπολυτελείς πόρνες βρήκαν να συλλάβουν εμένα; Κατά τη διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών είναι γνωστό σε όλους ότι δύο είναι οι προσοδοφόρες μπίζνες: οι ταινίες και η πορνεία. Η γαλλική αστυνομία όμως κάνει τα στραβά μάτια. Εγώ όμως είμαι το μαύρο πρόβατο. Επειδή δούλευα για τον Καντάφι…»

«Η καταδίκη μου είναι μία μεγάλη υποκρισία. Έχετε δει τα 40 με 50 κότερα που είναι αραγμένα στον κόλπο των Καννών κάθε χρόνο; Τι πιστεύετε ότι γίνεται εκεί; Κάθε γιοτ έχει από 10 κορίτσια. Κυκλοφορούν ημίγυμνες και γυμνές. Ναρκωτικά, αλκοόλ και όμορφες γυναίκες. Κάθε βράδυ βρίσκουν στο κομοδίνο τους το φάκελό τους. Αυτό συμβαίνει εδώ και 60 χρόνια…»

Ο Ναχάς είχε αποκαλύψει κι άλλες λεπτομέρειες: «Οι Αραβες είναι πολύ γενναιόδωροι και κυκλοφορούν με μάτσο χαρτονομισμάτα των 10.000 ευρώ. Για εκείνους είναι απλά χαρτιά. Τα μοιράζουν στα κορίτσια χωρίς να σκέφτονται….»

Και συνέχιζε: «Θα σοκαριζόσασταν από τα πρόσωπα που θα αναγνωρίζατε πάνω στα κότερα. Πάλαι ποτέ πρωταγωνίστριες που έκαναν κακές επιλογές και είδαν την καριέρα τους να πέφτει σε τέλμα πιστεύουν ότι στις Κάννες θα δώσουν νέα ώθηση στα πράγματα. Και δεν το θεωρούν πορνεία. Πιστεύουν ότι για εκείνη την περίοδο βγαίνουν μ’ έναν πλούσιο άντρα…»

* Με πληροφορίες από Daily Mail