Το Φεστιβάλ των Καννών αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό event, όμως οι Κάννες δεν είναι μόνο φεστιβάλ και ταινίες, αλλά και πολλά άλλα πολύ ενδιαφέροντα. Όταν λοιπόν αφήνεις πίσω σου τις κινηματογραφικές αίθουσες και το κόκκινο χαλί οι επιλογές είναι πολλές…

Ετοιμάζεσαι για φεστιβάλ; Τι να κάνεις αν βρεθείς στις Κάννες 

Κάνε ιστιοπλοΐα γύρω από τη Γαλλική Ριβιέρα

Οι Κάννες είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσεις την Κυανή Ακτή με πλοίο. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σκαφών για ενοικίαση ανά ημέρα –από μικρά μηχανοκίνητα σκάφη μέχρι εντυπωσιακά καταμαράν 12 μέτρων (40 πόδια)– πολλά από τα οποία συνοδεύονται από skipper για να αναλάβει το τιμόνι.

Εάν προτιμάς να περάσεις περισσότερο χρόνο στη θάλασσα παρά στη στεριά, θα μπορούσες επίσης να κάνεις κράτηση για πολυήμερες διακοπές με ιστιοπλοΐα.

Περιπλανήσου στο Le Suquet

Το Le Suquet, ένας ρωμαϊκός οικισμός πάνω από την πόλη, είναι η παλαιότερη περιοχή στις Κάννες. Η γειτονιά είναι μια ευχάριστη βόλτα και τα κτίρια σε παστέλ χρώματα δίνουν μια αίσθηση του πώς ήταν οι Κάννες τον 18ο και τον 19ο αιώνα (πριν φτάσουν οι ορδές των παραθεριστών).

Εξερεύνησε τα απότομα, πλακόστρωτα δρομάκια αναζητώντας υπόγεια μπαρ, οικογενειακά εστιατόρια και υπέροχη θέα στον κόλπο των Καννών.

Ετοιμάζεσαι για φεστιβάλ; Τι να κάνεις αν βρεθείς στις Κάννες 

Κάνε μια ημερήσια εκδρομή στο Île Sainte-Marguerite

Το Île Sainte-Marguerite, το μεγαλύτερο νησί Lérins, ακριβώς βόρεια του Saint-Honorat, είναι προσβάσιμο με φέρι (τα δύο μικρότερα είναι προσβάσιμα μόνο με ιδιωτικό σκάφος).

Στο νυσταγμένο νησί βρισκόταν η περίφημη φυλακή όπου είχε φυλακιστεί ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα, ένας κρατούμενος που παρέμεινε έγκλειστος επί 11 χρόνια και ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ ήθελε να παραμείνει αγνώστων στοιχείων.

Κάνε μια βόλτα γύρω από τις επάλξεις και το μουσείο στο Fort Royal, στα βόρεια του νησιού. Δες τα υπολείμματα ενός κλιβάνου βολών.

Δες έργα Τέχνης στο Centre d’Art La Malmaison

Το Centre d’Art La Malmaison στεγάζεται σε αυτό που κάποτε ήταν μέρος του Grand Hotel του 19ου αιώνα στη La Croisette. Το ξενοδοχείο κατεδαφίστηκε το 1958 –εκτός από την αίθουσα παιχνιδιών, η οποία τώρα φιλοξενεί πολλά έργα Τέχνης από τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Με τη μεγάλη του πρόσοψη με μπαλκόνι και τους φοίνικες έξω, είναι ένα λαμπρό μουσείο μοντέρνας Τέχνης μέσα και έξω, με φανταστικές προσωρινές εκθέσεις. Το La Malmaison είναι κάτι που πρέπει να δεις.

Παίξε πετάνκ στη La Croisette

Η La Croisette είναι η πιο διάσημη οδός των Καννών και, όπως η Promenade des Anglais στη Νίκαια, σπάνια είναι ήσυχη. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι παρακάμπτουν τον μικρό χώρο κατά μήκος της βόλτας, όπου οι άνθρωποι παίζουν πετάνκ, το εθνικό γαλλικό σπορ του παρελθόντος. Αγόρασε ένα παγωτό και χαλάρωσε στην σκιά παρακολουθώντας ντόπιους που συχνά παίρνουν το παιχνίδι πολύ στα σοβαρά. Είναι το τέλειο pit-stop.

Φάε τρούφες στο Marché de la Truffe, Bastide Saint-Antoine

Λίγο έξω από τις Κάννες, στην κοντινή πόλη Grasse, βρίσκεται το Bastide Saint-Antoine. Στεγασμένο σε αυτό που αρχικά ήταν μια εξοχική κατοικία της Προβηγκίας του 17ου αιώνα, υπάρχει τώρα ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο με επικεφαλής τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ, Jacques Chibois –λειτουργεί και μια αγορά τρούφας εδώ κάθε Ιανουάριο.

Δεν είναι φθηνή επιλογή, αλλά αυτή είναι μια πολύ αποκλειστική γωνιά του κόσμου, όπου θα νιώσεις υπέροχα κρυμμένοι μακριά απ’ όλα.

Ετοιμάζεσαι για φεστιβάλ; Τι να κάνεις αν βρεθείς στις Κάννες 

Ρίξε μία ματιά στην ιστορία στο Hotel Intercontinental Carlton

Το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι μια πολυάσχολη περίοδος για τις Κάννες και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τα πλήθη. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να «αγκαλιάσεις» τη φασαρία και να δεις ποιους μπορείς να εντοπίσεις στην πόλη να ψωνίζουν φρούτα στην αγορά ή να δειπνούν σε μια βεράντα.

Κατευθύνσου στο Hotel Carlton, όπου ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε το To Catch A Thief τη δεκαετία του 1950 και περιπλανήσου στο λόμπι για να πάρεις μία γεύση κινηματογραφικής αίγλης.

Εάν είσαι τυχερός, ίσως μπορέσεις να εξασφαλίσεις ένα τραπέζι στο εστιατόριο (αλλά να είσαι έτοιμος να ξοδέψεις ένα μεγάλο χρηματικό ποσό) ή να δοκιμάσεις ένα κοκτέιλ στο μπαρ. Ντύσου για να εντυπωσιάσεις, διαφορετικά δεν θα έχεις καν την ευκαιρία να μπεις μέσα.

Κάνε μία βόλτα στους κήπους της Villa Domergue

Αν θέλεις να βγεις λίγο έξω από το κέντρο των Καννών, τότε θα μπορούσες να επιλέξεις να κατευθυνθείς στη Villa Domergue, που πήρε το όνομά της από τον σχεδιαστή της, ο οποίος ήταν δεινός ζωγράφος πορτρέτων γυναικών.

Η βίλα χτίστηκε το 1934 και η οικογένεια την άφησε στην πόλη των Καννών το 1973. Συνήθως υπάρχει λίγη τέχνη in situ και αγάλματα στους κήπους και, με την ήρεμη ατμόσφαιρά της, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε πριν επιστρέψετε στη φασαρία της πόλης.

Ετοιμάζεσαι για φεστιβάλ; Τι να κάνεις αν βρεθείς στις Κάννες 

Ειρήνη και ησυχία στο Αβαείο Lérins

Το Αβαείο Lérins είναι πολύ μακριά από την πεπατημένη -στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πάρετε μια βάρκα από το λιμάνι των Καννών για να το φτάσετε. Το αβαείο βρίσκεται στο νησί Saint-Honorat και χτίστηκε τον 5ο αιώνα.

Οι μοναχοί είναι εδώ από τότε, μαζεύουν σταφύλια, προεδρεύουν στις εξαγωγές κρασιού τους και δίνουν όρκο σιωπής. Υπάρχει ένα εστιατόριο εδώ και μπορείς ακόμη και να επιλέξεις να μείνεις σε καταφύγιο, ενώ στη διάρκεια της παραμονής σου μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για να περπατήσεις στην ήρεμη ακτογραμμή.

Ετοιμάζεσαι για φεστιβάλ; Τι να κάνεις αν βρεθείς στις Κάννες 

Κάνε ηλιοθεραπεία στην Plage du Midi

Στην άλλη πλευρά της πόλης, μακριά από τη La Croisette, βρίσκεται μια άλλη αξέχαστη και δημοφιλής παραλία, η Plage du Midi.

Εκεί δεν υπάρχουν ξαπλώστρες προς ενοικίαση, οπότε κάνε ό,τι κάνουν οι ντόπιοι και «σκάσε» μια πετσέτα όπου μπορείς να βρεις ένα σημείο (όπως συμβαίνει με όλες τις δημόσιες παραλίες στη γαλλική Ριβιέρα, απλώς πρόσεξε τα τιμαλφή σου). Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και πάγκοι τριγύρω με παγωτά και αναψυκτικά.