Πήρε ευρωπαϊκή κούπα (το Conference League του 2022), τους πήγε και σε ακόμη έναν τελικό (πέρυσι στο Europa, κόντρα στη Σεβίλλη). Ναι, αλλά για να βρούμε προπονητή της Ρόμα με χειρότερο μέσο όρο βαθμών στη Serie A (1,61, με 44 νίκες, 23 ισοπαλίες και 29 ήττες) θα πρέπει να γυρίσουμε στη σεζόν 1994-95 (με δείγμα τουλάχιστον 50 αγώνων. Και κάπως έτσι θα πάει η συζήτηση για τον Ζοσέ Μουρίνιο μετά το διαζύγιο με τους Τζαλορόσι. Στα άκρα.

Πάντα έτσι ήταν με τον Special One. Δεν υπάρχει flat, δεν υπάρχει «ισαποστακισμός». Είσαι μαζί του ή είσαι με τους άλλους. Τον θεωρείς κορυφή ή κάποιον που πέτυχε μόνο και μόνο χάρη σε μια θαυμαστή επικοινωνιακή ικανότητα, ιδανικό timing και με καταστροφικό ποδόσφαιρο (νυν υπέρ πάντων το αποτέλεσμα).

Θαρρείς επίσης και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να αντέξει (και να τον αντέξουν). Κάπου στην 3η σεζόν αυτή η λεπτή ισορροπία σπάει. Συνέβη πάρα πολλές φορές στην καριέρα του για να είναι τυχαίο. Παρεμπιπτόντως, αν το ψάξουμε είναι μια συνθήκη που ισχύει αρκετά στο ποδόσφαιρο, σε ομάδες δηλαδή που έχουν την υπομονή να δίνουν κάποιο χρόνο στους τύπους που εμπιστεύονται για τον πάγκο τους.

Η 6η απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο – Όλες του οι αποζημιώσεις

Ουσία είναι πως ο Πορτογάλος κόουτς δεν θα συνεχίσει στην Αιώνια Πόλη. Με τη Ρόμα στην 9η θέση, με 1 μόνο νίκη στα 6 τελευταία ματς του ιταλικού πρωταθλήματος και χωρίς τίποτα στο παιχνίδι της που να καλλιεργεί την πίστη πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, το «ciao» ήταν μάλλον αναπόφευκτο. Η μέθοδος του Ζοσέ Μουρίνιο δεν λειτουργούσε πια.

Θα κάτσει να σκάσει ο 60χρονος κόουτς; Αν ναι, σίγουρα όχι δημοσίως. Το προφίλ που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια δεν του επιτρέπει να δείξει τέτοιου είδους αδυναμίες. Θα ψάξει να αποφορτιστεί πριν ριχτεί στην επόμενη πρόκληση – θα ‘ναι άραγε εθνική ομάδα; Θα δείξει.

Η τσέπη του πάντως κάθε άλλο παρά έχει… υποφέρει από όλες αυτές τις απολύσεις, 6 συνολικά στην καριέρα του. Αν τα βάλουμε κάτω και με κάποιες στρογγυλοποιήσεις (που βέβαια για άλλους θα ταν μια περιουσία, αλλά οκ….), η σούμα τα φέρνει στα 95 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις και μόνο! Επιμερίζονται ως εξής:

ΟΜΑΔΑ      ΠΟΣΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ         ΕΤΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

  • Τσέλσι          21 εκατ.     2007
  • Ρεάλ Μαδρίτης        20 εκατ.      2013
  • Τσέλσι          10 εκατ.      2015
  • Μάν. Γιουνάιτεντ    23 εκατ.      2018
  • Τότεναμ       17,5 εκατ.   2021
  • Ρόμα   3,5 εκατ.     2024

Σύνολο: 95 εκατ. ευρώ