Στις εκλογές του 2019 το ΚΙΝΑΛ λάμβανε ποσοστό 8,1%. Δύο χρόνια μετά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ηγείται πια του κόμματος, δημοσκόπηση της Alco φέρνει το κόμμα σε διψήφια νούμερα και με την απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, δηλαδή στις 8 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της Alco το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 13.6, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 21.1, με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει με μεγάλη διαφορά στην κορυφή (32,6%), αλλά να έχει και αυτή χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΙΝΑΛ έχει απορροφήσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που κατά πάσα πιθανότητα είχαν πάρει αυτή την κατεύθυνση ως πρώην πασόκοι, βλέποντας την πτώση του κόμματος τους. Το ενδιαφέρον όμως αναθερμάνθηκε.

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πτώση, με την πανδημία να έχει επηρεάσει τα ποσοστά της κυβέρνησης, και την αδράνεια/λαϊκισμό να οδηγεί την αριστερά σε πτώση.

Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με διαφορά ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Alco, σε σχέση πάντοτε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορά τους είναι συντριπτική από τον Ιούλιο και μετά, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται 15 μονάδες πάνω από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και να εμπνέει περισσότερο το δείγμα που συμμετείχε στη δημοσκόπηση. Με την άνοδο που σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, θα έχει ενδιαφέρον αν δούμε κάποια στιγμή σε αυτό το ερώτημα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τι πρέπει να κρατήσουν οι δύο ηγέτες από τη δημοσκόπηση της Alco

Το κάπως οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως μπορεί να απολαμβάνει αυτής της στήριξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι δυσαρεστημένο με τη διαχείριση της πανδημίας. Το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Alco απάντησε πως δεν έχει ικανοποιηθεί και μόλις το 33% θεωρεί πως το επιτελικό κράτος κάνει το καλύτερο δυνατό. Αυτά τα νούμερα, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, θα πρέπει να ανησυχήσουν και τους δύο ηγέτες.

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Alco, έδειξε ένα γράφημα στο οποίο αποτυπώνεται αυξημένη αρνητική τάση του κόσμου ως προς την κυβέρνηση, με το ποσοστό ικανοποίησης να είναι το χαμηλότερο στη διάρκεια της πανδημίας, προφανώς λόγω και της επιβολής του προστίμου για τους ανεμβολίαστους.

Τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ενδεχομένως να έχει επαναπαυτεί στο ότι παίζει ουσιαστικά μπάλα μόνος του και έχει μια κυβέρνηση one man show επισκιάζοντας όλους τους υπουργούς, τον δε Αλέξη Τσίπρα συνολικά για την πολιτική του, αφού βλέπει τον κόσμο να προτιμάει απείρως περισσότερο κάποιον που δεν τον έχει ικανοποιήσει ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πανδημία. Μέσα σε αυτό το κλίμα κοινωνικής πόλωσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τίποτα προς όφελος του. Αντιθέτως, περισσότερο έχασε.

Σε συνδυασμό με τη μη ικανοποίηση για την πανδημία, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σε ερώτηση της Alco για το αν πιστεύουν οι συμμετέχοντες πως το 2022 θα είναι καλύτερο ή χειρότερο, μόνο το 34% διατηρεί μια αισιοδοξία, αν και το 2021 ήταν τόσο χάλια, που δεν είναι να πεις πως έθεσε ψηλά τον πήχη. Άρα και το «καλύτερο» μπορεί να μεταφράζεται στο μυαλό αρκετών ως «πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα;».