Αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια των Βρετανών στο πρόσωπό του είναι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόσο για τις πολιτικές που εφαρμόζει όσο και για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα το οποίο προκάλεσε διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα.

Αποκαλυπτική είναι δημοσκόπηση του yougov.co.uk η οποία είναι καταπέλτης καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για τον Βρετανό πρωθυπουργό η συνολική δημοτικότητα του οποίου είναι στα τάρταρα καθώς η δημοτικότητά του ανέρχεται μόλις στο 18% και είναι στην 11η θέση ενώ η πρωτιά ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο οποίος από υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα έγινε πολέμιος.

Επιπλέον οι Συντηρητικοί είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών πληρώνοντας τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Βρετανών.

Οι Εργατικοί προηγούνται με 42% έναντι 26% των Συντηρητικών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τον Observer.

«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Σούνακ

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και ψηφοφόροι των Συντηρητικών, το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο Σούνακ, έχουν απαντήσει σε ποσοστό 59% ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση. Το 21% των Συντηρητικών θεωρεί ότι ήταν σωστή.

Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς – ποσοστό 49% – θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

Σούνακ

Σε άλλη δημοσκόπηση, ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 50%) πιστεύει ότι την απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση.

Σούνακ