Μετά το εμβόλιο της AstraZeneca που μπήκε για αρκετό καιρό στο μικροσκόπιο και σε αρκετές χώρες ανακλήθηκε η χορήγησή του, τώρα παίρνουν σειρά τα δύο mRNA εμβόλια, αυτό της Pfizer και της Moderna, τα οποία εξετάζει η EMA, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων. Η EMA έχει λάβει αναφορές για τρεις νέες πιθανές παρενέργειες και έχει κάνει το διάβημα της στις δύο εταιρείες που παρασκευάσουν αυτά τα εμβόλια.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Moderna είχε διαθέσει πάνω από 43.5 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Pfizer κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 330 εκατομμύρια δόσεις. Σε αυτό το διάστημα της χορήγησης των δύο εμβολίων, η EMA έχει συγκεντρώσει ελάχιστες περιπτώσεις που παρουσιάζουν κάποιες καρδιακές παθήσεις, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίσει πως είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά που δεν θεωρείται καν ρίσκο να εμβολιάζεται ο κόσμος με τα δύo mRNA εμβόλια.

Τον τελευταίο καιρό, Pfizer και Moderna είναι στο μικροσκόπιο της EMA για τις εξής παρενέργειες

1. Η πρώτη αφορά στην εμφάνιση πολύμορφου ερυθήματος, μια αλλεργική αντίδραση με χαρακτηριστικά εκανθήματα που ενδέχεται να προσβάλλουν και βλεννογόνους στις εσωτερικές κοιλότητες του σώματος. Η επιτροπή αναφέρει πως έχει λάβει μικρό αριθμό αναφορών εμφάνισής τους μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, με αποτέλεσμα η πάθηση να εξετάζεται ως πιθανή παρενέργεια, χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν σχετίζεται ή προκαλείται από το εμβόλιο.

2. Σπειραματονεφρίτιδα (οίδημα σε μικροσκοπικά φίλτρα των νεφρών) και νεφρωσικό σύνδρομο (μια διαταραχή που προκαλεί την έκκριση από τους νεφρούς μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα) είναι μια ακόμη περίπτωση την οποία εξετάζει η επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, αιματουρία, οίδημα ή και κόπωση είναι στα συμπτώματα που εμφάνισαν όσοι ασθενείς εκδήλωσαν αυτή την παρενέργεια. Ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μικρός προς το παρόν και φαίνεται πως αρκετοί εξ αυτών έχουν ιστορικό νεφρικής πάθησης που υποτροπίασε την κατάστασή τους.

3. Τρίτη και τελευταία παρενέργεια που εξετάζει η επιτροπή του EMA αφορά σε διαταραχές στην έμμηνο ρήση μετά τον εμβολιασμό, μια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν έχει αναφερθεί ποτέ ως σήμερα. Τέτοιου είδους διαταραχές είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες στον γενικό πληθυσμό, όπως εξηγεί ο οργανισμός και δε διαφαίνεται να χρειάζονται υποκείμενα νοσήματα, ώστε να εμφανιστούν.

Τα παραπάνω νέα είχαν ως αποτέλεσμα μάλιστα Moderna και Pfizer να δουν πτώση στη χρηματιστηριακή τους αξία κατά 16% η πρώτη και 4% η δεύτερη.

* Φωτογραφία: Unsplash/ Braňo