Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές και τα μέτρα που θα ψηφιστούν για τους πυρόπληκτους. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον  ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε το 2018, από την άλλη ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην μη αποτελεσματική δράση του επιτελικού κράτους, ζητώντας να αποπεμφθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε ο ίδιος και η κυβέρνηση εν συνόλω εν μέσω αυτής της καταστροφής και κατηγόρησε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα πως είχε στήσει σόου τ0 2018, με τις φωτιές στο Μάτι, ενώ γνώριζε πως υπήρχαν νεκροί.

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω.

Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης.

Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούς σου που έμοιζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις.

Εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική για 2 συγκεκριμένα θέματα. Για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε από κόσμο το Μάτι και για το σόου το άθλιο που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργού σας και τους δορυφόρους. Δεν είχατε το θάρρος. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη.

Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Προσέξτε όταν απευθύνεστε σε άλλους και κρίνετε τον χαρακτήρα. Δεν είμαι εγώ αυτός που κρίνει τον χαρακτήρα σας, κ. Τσίπρα, ούτε εσείς τον δικό μου. Ο λαός θα μας κρίνει και θα μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα».

«Θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη»

Στη δική του δευτερολογία, λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου στη Βόρεια Εύβοια για να καούν περιοχές όπου θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Μια άποψη που την εξέφρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βγει και είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους. Σας συνάντησα τότε κ. Μητσοτάκη και σας είπα ότι εύχομαι να μην σας τύχει μια τέτοια τραγωδία. Την άλλη μέρα από την τραγωδία με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητάγατε παραιτήσεις. Όμως μια ημέρα μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και μιλήσατε για κλιματική κρίση.

Την επόμενη δραματική ημέρα ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιών, ως όφειλε, να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του. Ο ίδιος άνοιξε την συζήτηση και του είπα ότι αυτό πρέπει να κάνει. Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι αυτό;

https://www.intronews.gr/3892-2-metallaxi-delta-ipometallaxi-au3-anisihia

Εφάρμοσαν τότε ένα σχέδιο -ο Θεός να το κάνει σχέδιο- διαφυγής από δρόμους αδιεξόδου. Αυτόν τον άνθρωπο που έκανε το σχέδιο αποπέμφθηκε από εμάς και εσείς τον κρατήσατε. Το ερώτημα είναι γιατί τον κρατήσατε; Τι του χρωστάτε; Ο κ. Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής, ήταν τις κρίσιμες ημέρες υπαρχηγός. Μετά την αποπομπή του αρχηγού έγινε αρχηγός και τον κρατήσατε. Κατά την διακυβέρνησή σας βγήκε η Δικαιοσύνη και του επιρρίπτει ευθύνη που άργησε 6 ώρες να επέμβει. Τι του χρωστάτε και τον κρατάτε;

Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη; Αφού τόσο στην πρωτολογία αλλά και στην συνέχεια δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο την ζητάτε. Που κάνατε λάθος και ποιος ευθύνεται. Υποκριτική η δήλωσή σας ότι κατανοείτε την αγανάκτηση του κόσμου. Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Και το είπατε εσείς που σηκώσατε 2 στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο.

Όσα εξελίξατε σε σχέση με όσα σας αφήσαμε ήταν το 112. Το έργο αυτό δρομολογήθηκε Μάιο 2019 από την κα Γεροβασίλη που ανακοίνωσε την πιλοτική του εφαρμογή. Σωστά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το βρήκατε και το εξελίξατε. Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ.

Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν εκείνα που προβλέφθηκαν από τον διαγωνισμό που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Μάιο 2019. Η λαθροχειρία που έκανε ο κ. Σκέρτσος και εσείς σήμερα να συγκρίνετε το σήμερα με το 2018 και όχι αυτό που παραλάβατε το 2019 είναι απόδειξη διαφυγής από τις ευθύνες σας.

Το επιτελικό κράτος ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το καλύτερο ανέκδοτο στην κοινωνία. Ως ένδειξη κατανόησης φροντίστε στον ανασχηματισμό να μην δημιουργήσετε ξανά ένα σχήμα 58 υπουργών. Αποτελεί ειρωνεία να μην αντιστοιχίζεται με αυτό που ονομάζετε επιτελικό κράτος. Μιλάτε λιγότερο και πράττετε περισσότερα».