Η ζέστη και ο καύσωνας καλά κρατούν και όσοι πίστευαν ότι το καλοκαίρι έχει τελειώσει, κάνουν μεγάλο λάθος. Μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για 35 Αυγούστου, καθώς η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει του 37 βαθμούς κελσίου.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας, που θα πλησιάσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου.

Η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος γίνεται φανερή στο βίντεο παρακάτω. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες.

Πότε αλλάζει ξανά ο καιρός

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την Κυριακή θα αρχίσει να αλλάζει ο καιρός «με τον χειμώνα να μας χτυπά την πόρτα στα μέσα της άλλης εβδομάδας» έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τις αρκετές βροχές και το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα.