Αφγανές γυναίκες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο ποζάρουν με πολύχρωμα παραδοσιακά φορέματα στο διαδίκτυο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις αυστηρές νέες απαιτήσεις των Ταλιμπάν για γυναίκες στα σχολεία.

Μοιράζονται φωτογραφίες τους με ζωντανά, πολύχρωμα ρούχα, χρησιμοποιώντας τα hashtags #DoNotTouchMyClothes και #AfghanistanCulture, ξεκινώντας ένα νέο κίνημα υπεράσπισης των γυναικών που έμειναν «πίσω», στην προσπάθεια διαφύλαξης της κουλτούρας τους.

Με βάση τον νόμο της σαρία, οι Ταλιμπάν διέταξαν πρόσφατα να διαχωριστούν όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με βάση το φύλο και έδωσαν εντολή σε όλες τις μαθήτριες και δασκάλες να φορούν χιτζάμπ. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ακόμη και φοιτήτριες να είναι καλυμμένες με μακριά μαύρα ρούχα και να κυματίζουν σημαίες των Ταλιμπάν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Αλλά πολλοί Αφγανοί στον Καναδά λένε ότι τα δικά τους παραδοσιακά ρούχα δεν μοιάζουν καθόλου με αυτό που προβάλλεται. Η Neelo Mansuri, μια Αφγανή ακτιβίστρια και φοιτήτρια νομικής στο Τορόντο, είπε ότι η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική. Μπορεί τα ρούχα να μην αποτελούν προτεραιότητα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιον κίνδυνο, αλλά είναι ένα καθολικό σύμβολο έκφρασης, που γνωστοποιεί την ταυτότητα του λαού της.

«Οι άνθρωποι του καθεστώτος των Ταλιμπάν πήραν τη θρησκεία και την εξήγαγαν σε κάτι που είναι εντελώς απαίσιο», είπε. «Το Αφγανιστάν είναι μια έγχρωμη χώρα. Όχι αυτό το μακρύ, μαύρο ρούχο που μοιάζει με Dementor, αν μπορώ να κάνω μια αναφορά στον Χάρι Πότερ».

Ενώ κάθε φυλή και περιοχή είναι μοναδική, η παραδοσιακή ενδυμασία είναι γνωστή για τα περίπλοκα, χειροποίητα κεντήματα. Μακριές πλισέ φούστες, αξεσουάρ για το κεφάλι και ύφασμα με κουδούνια, χάντρες και μικροσκοπικούς καθρέφτες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά γίνονται ορατά όταν στροβιλίζονται σε έναν παραδοσιακό χορό που ονομάζεται “attan”.

«Τα μαύρα σάβανα δεν αντιπροσωπεύουν τον αφγανικό πολιτισμό», δήλωσε η Δρ Fatima Kakkar, η οποία διδάσκει παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, σε ένα email στο CTVNews.ca. Φορούσε ένα πράσινο lime φόρεμα με ένα μωβ μπλουζάκι στο tweet της.

«Είναι σημαντικό ο κόσμος να δει ποια είναι πραγματικά τα παραδοσιακά αφγανικά ρούχα. Η ομορφιά τους, η κατασκευή, τα ζωντανά χρώματα αντιπροσωπεύουν τη χώρα και την κληρονομιά της », είπε η Kakkar. «Κάθε Αφγανή γυναίκα που γνωρίζω λατρεύει το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμά της και το φορά με υπερηφάνεια. Ήταν λοιπόν σημαντικό να το ενισχύσουμε οπτικά ».

Το hashtag ξεκίνησε όταν η Bahar Jalali, πρώην καθηγήτρια ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της με ένα φωτεινό, πράσινο αφγανικό φόρεμα με κεντημένα λουλούδια σε κόκκινο φόντο.

Χρησιμοποίησε το hashtag #AfghanistanCulture και την επόμενη μέρα, χρησιμοποίησε το #DoNotTouchMyClothes για μια άλλη φωτογραφία της, όπου έγραψε: «Δεν θα αφήσουμε τον πολιτισμό μας να οικειοποιηθεί από εκείνους που θέλουν να μας διαγράψουν», έγραψε.

Το hashtag και στην πολιτική

Προσπάθεια γίνεται επίσης για κινητοποίηση της κυβέρνησης του Καναδά, ώστε να διευρύνει το ειδικό πρόγραμμα μετανάστευσης για να βοηθήσει στην επανεγκατάσταση περισσότερων Αφγανών, να παράσχει πιο άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηρίξει την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εμπειρογνώμονες πολιτικών επιστημών και αφγανικές οικογένειες στον Καναδά παρατήρησαν επίσης ότι πολλές  μειονότητες, ιδίως Αφγανοί Χαζάρα και πληθυσμοί Σιχ και Ινδουιστών, κινδυνεύουν από διώξεις, ακόμη και θάνατο, εάν παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Μερικοί προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Παρόλο που οι ηγέτες των ομοσπονδιακών κομμάτων στον Καναδά έχουν κάνει διάφορες δεσμεύσεις σχετικά με το Αφγανιστάν, υπάρχει η ελπίδα ότι εκστρατείες όπως το #DoNotTouchMyClothes θα βοηθήσουν το Αφγανιστάν να παραμείνει στο μυαλό και μετά τις εκλογές.