Μια έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια νησιά, συγκεκριμένα στη La Palma, επέφερε ανεπανόρθωτες καταστροφές στην περιοχή με 5.000 κατοίκους να αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.

Η λάβα από το ηφαίστειο Cumbre Vieja ρέει προς τα κάτω από την έκρηξη της Κυριακής, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 100 σπίτια έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες πέταξε στην Λα Πάλμα την Κυριακή για να επιβλέψει τις προσπάθειες διάσωσης. Ο Σάντσεθ είπε ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά τις πυρκαγιές που μπορεί να ξεκινήσουν από την καύση της λάβας. Η στρατιωτική και η πολιτική φρουρά είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν.

«Η λάβα δεν άφησε απολύτως τίποτα στο πέρασμά της», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ στην ισπανική τηλεόραση TVE, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν σπίτι τους ακόμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Υπήρχαν υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης για τέσσερα χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λάνος ντε Αριντάν, ενώ δημιουργήθηκαν προσωρινά καταφύγια.

Εξάλλου σήμερα η αεροπορική εταιρεία Binter των Καναρίων Νησιών ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τέσσερις πτήσεις από και προς το νησί Λα Γκομέρα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και του νέφους από την έκρηξη του ηφαιστείου στο γειτονικό νησί La Palma.

Πριν 50 χρόνια είχε ξαναγίνει έκρηξη ηφαιστείου στη La Palma

Η La Palma βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Cumbre Vieja, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Το 1971 ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν τραβούσε φωτογραφίες της λάβας, αλλά δεν είχαν υπάρξει υλικές ζημιές.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.

“Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι”, τόνισε.