Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σχολίασε τις νέες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, ενόψει και της συνάντησης του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.

Εμμένει στα ίδια επιχειρήματα, που όπως φαίνεται παραμένουν ακλόνητα, παρά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντηρούνται κάποια από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά.

«Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας», απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ.

Το Μουσείο είναι ένα μοναδικό βοήθημα για τον κόσμο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξετάσει πολιτιστικές ταυτότητες και να εξερευνήσει το σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων ανθρωπίνων πολιτισμών. Οι Επίτροποι δανείζουν (εκθέματα) εκτενώς σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα από τη συλλογή είναι διαθέσιμα να εξετάσουν online. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα ζωτικό στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν πολιτικά σύνορα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου τα μισά από όσα επιβιώνουν από τον αρχαίο κόσμο, να εκτιμώνται έναντι του υποβάθρου της αθηναϊκής ιστορίας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική αντιπροσώπευση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν την αριστοτεχνία των γλυπτών και αποκτούν εικόνα του πώς επηρέασε και πως επηρεάστηκε η αρχαία Ελλάδα από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε.

Οι Επίτροποι πιστεύουν ακράδαντα ότι συνιστά θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι τα γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία».

Παραμένει κλειστή η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Η εκπρόσωπος απάντησε επίσης για το γεγονός ότι η αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει κλειστή λόγω έργων συντήρησης από τον Μάιο.

«Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και καταχωρισμένης σπουδαιότητας κτίριο και είναι σε εξέλιξη δομικές αξιολογήσεις σε όλο το χώρο. Έχουμε ομάδα ειδικών που κάνει τακτικούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο για να επιτηρεί και να διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση κινδύνων για τη συλλογή. Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών μας και του προσωπικού είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας.

Οι αναγκαίες εργασίες που διεξάγονται είναι μέρος ενός προγράμματος κτιριακών επισκευών και συντήρησης που θα επιτρέψουν μελλοντικές εργασίες στο χώρο του Μουσείου. Μαζί με αυτές τις αναγκαίες επισκευές, αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο να μεταμορφώσουμε το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον», είπε.

Κι ενώ το Βρετανικό Μουσείο εξακολουθεί να αγνοεί την UNESCO, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ομιλία του στο Παρίσι πριν μερικές ημέρες, αναμένεται να θέσει ξανά το ζήτημα της επιστροφής για τα μάρμαρα του Παρθενώνα κατά την παρουσία του στο Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Boris Johnson (15:15 τοπική ώρα) στην Downing Street και στο πλαίσιο της ανασκόπησης και αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, θα υπάρξει συζήτηση για την επιστροφή, ύστερα κι από την απόφαση της UNESCO πως πρόκειται για διακρατικό και όχι διαμουσειακό ζήτημα.