Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια των χιλιάδων και ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων του, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σήμερα πως σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του, στον απόηχο του σκανδάλου του Αυγούστου, όταν αποκαλύφθηκε πως 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή χαθεί.

Η ψηφιοποίηση στο Βρετανικό Μουσείο θα διαρκέσει πέντε χρόνια, με 2,4 εκατομμύρια αρχεία που θα πρέπει να μεταφορτωθούν ή να αναβαθμιστούν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μουσείου.

Το Βρετανικό μουσείο, ένα από τα κορυφαία στον κόσμο σε αναγνωσιμότητα και επισκεψιμότητα, προχωρά σε αυτή την ενέργεια στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κλοπές που το «στιγμάτισαν».

«Έχουμε κάνει βήματα ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και είμαστε τώρα σίγουροι πως μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί ποτέ να συμβεί ξανά. Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η ασφάλεια των συλλογών, με μια ευρύτερη έννοια, μπορεί να επιτευχθεί απλώς κλειδώνοντας τα πάντα.

Είναι πεποίθησή μου πως η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι να αυξηθεί η πρόσβαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς.

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν απαντούσε σε ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για το πώς συνέβησαν οι κλοπές και τι βήματα γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ξανά.

Με πληροφορίες από Reuters