Την άποψη ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει μια «σχεδόν αποικιακού τύπου» θέση για τα γλυπτά του Παρθενώνα εξέφρασε ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφερόμενος στα γλυπτά του Παρθενώνα και την πρόσφατη παραδοχή για κλοπές αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε πως «Σύντομα, το Μουσείο θα δει νέους υποψηφίους για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή.

Και είμαι σίγουρος ότι μια από τις ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι ποια είναι η θέση τους σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ποια είναι τα επιχειρήματά τους για την παραμονή των γλυπτών στο Λονδίνο».

«Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο.

Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Βρετανικού Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ξεκάθαρα, αυτό τώρα, μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλά δεν αλλάζει τα συνολικά επιχειρήματα και τους περιορισμούς που υπάρχουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Βλάπτει την εικόνα και την αντίληψη που υπάρχει για το Μουσείο, αφαιρεί την αλαζονεία, αλλά τα βασικά επιχειρήματα, παραμένουν ως είχαν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φέδερστοουν εκτιμά ότι «αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου. Ναι, αλλά με αιτιολόγηση. Ξεκάθαρα, το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου. Επηρεάζει την άμεση προοπτική; Όχι».

Ο καθηγητής τόνισε ότι η εγχώρια βρετανική πολιτική κατάσταση επηρεάζει και τη συζήτηση για τα γλυπτά καθώς η χώρα θα έχει εκλογές μέσα στο 2024.

«Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής.

Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία», σημείωσε.