«Η διοίκηση του ΟΣΕ έχει παραιτηθεί. Είναι ανατριχιαστικά τα όσα ακούστηκαν (στα ηχητικά) από όποια διάσταση και να το πάρει κανείς. Είναι σε εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, ένα κομμάτι της αιτίας του τραγικού δυστυχήματος» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Βασική μας θέση είναι να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. Θα γίνει έρευνα χωρίς κανένα εμπόδιο στη δικαιοσύνη. Είναι απαίτηση, εξάλλου, του συνόλου της κοινωνίας. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει η έρευνα με γρήγορους ρυθμούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις τυχόν ευθύνες που μπορεί να έχει το υπουργείο Μεταφορών, σχολιάζοντας: «Η παραίτηση του κ. Καραμανλή, σημαίνει ανάληψη άστοχης προσέγγισης σε ορισμένα ζητήματα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως από το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύονται δύο ζητήματα. Το ένα είναι η τεχνολογική πρόοδος στον ΟΣΕ που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει, ακόμη και με ανθρώπινο λάθος, την τραγωδία. Το δεύτερο είναι η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Όλα αυτά έχουν μία αντανάκλαση σε όλους μας, δεν το κρύψαμε. Αναλαμβάνεται το μερίδιο της ευθύνης. Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε. Η παραίτησή του σημαίνει και μία ανάληψη της ευθύνης αυτού του ελλείμματος ενημέρωσης και γνώσης που υπήρχε, γύρω από το τι ίσχυε στον ΟΣΕ».

«Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, υπήρχε κίνηση να έρθουν άνθρωποι με μπλοκάκια και από τους 8 που ζήτησε ο ΟΣΕ ήρθαν οι δύο. Αυτό όμως που αναδεικνύεται από τα ηχητικά ντοκουμέντα που ακούσαμε, είναι μία εσωτερική νοοτροπία στον οργανισμό, που έφερε σε θέση ευθύνης έναν άνθρωπο σε κρίσιμη βάρδια, χωρίς εμπειρία» είπε ακόμη ο κ. Οικονόμου, που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ερευνηθεί «στον μέγιστο βαθμό» η υπόθεση.

«Να εστιάσουμε ότι ο κόσμος θέλει να μην υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη. Θα κάνουμε ότι απαιτείται για να το διασφαλίσουμε σε μέγιστο βαθμό. Επί της ουσίας, θα ακουστούν πράγματα από τον κ. Γεραπετρίτη αύριο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας».

Ερωτώμενος για το ότι οι εργαζόμενοι είχαν αναδείξει τα προβλήματα και είχαν κάνει και απεργίες για αυτά, απάντησε: «Οι εργαζόμενοι διαχρονικά αναδεικνύουν ζητήματα. Υπήρξε και από την πλευρά του υπουργείου μία υπερεκτίμηση της κατάστασης. Αυτό δεν μηδενίζει τις προσπάθειες του υπουργείου για να καλύψει το χαμένο διάστημα της προηγούμενης περιόδου και εξελίξαμε το έργο της τηλεδιοίκησης σε μεγάλο ποσοστό. Θέλω όμως να πω το εξής. Είδαμε πράγματα όπως… αναρρωτικές άδειες μετά το δυστύχημα. Ευθύνη μας και υποχρέωσή μας είναι να διορθώσουμε τις παθογένειες στον οργανισμό» σχολίασε.

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων θα αποζημιωθούν «όπως πρέπει», ενώ για το ανθρώπινο δυναμικό, πρόσθεσε επίσης ότι με πράξη υπουργικού συμβουλίου είχαν εγκριθεί προσλήψεις και εκκρεμούσαν 58 προσλήψεις σταθμαρχών οι οποίες είχαν εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ, «κάτι που υποδεικνύει και τις χρόνιες καθυστερήσεις του αδιάβλητου συστήματος του ΑΣΕΠ» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.