Σοβαρά δοκιμάζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των φωτιών που έχουν ξεσπάσει κοντά σε γραμμές υψηλής ή υπερυψηλής τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται βυθίσεις τάσεως, οι οποίες είναι αντιληπτές σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Πού οφείλονται οι βυθίσεις τάσεως

Οι βυθίσεις τάσεως που καταγράφονται «χρεώνονται» στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις γραμμές μεταφοράς της υψηλής και υπερυψηλής τάσεις από τις φωτιές οι οποίες έχουν εκδηλωθεί κοντά σε πυλώνες σε Δερβονοχώρια και Λουτράκι.

φωτιά

Δεν υπάρχει κίνδυνος για μπλακ άουτ

Οξύτερο είναι το πρόβλημα που καταγράφεται στα Δερβενοχώρια απ’ όπου περνά γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου με κατεύθυνση το Δίστομο Βοιωτίας. Αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν οι φλόγες προσεγγίζουν τις γραμμές μεταφοράς για να μην προκληθεί βραχυκύκλωμα ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας.

Ο ΑΔΜΗΕ, διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, είναι σε επιφυλακή ενώ στο κέντρο κατανομής ενέργειας στο Κρυονέρι το προσωπικό δρα ανάλογα με τις εξελίξεις. Πάντως, προς ώρας δεν υπάρχει κίνδυνος για γενικευμένο μπλακ άουτ κάτι που θα ήταν ανησυχητικό λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Περιοχές με ζημιές ηλεκτροδότησης

Δυστυχώς, χωρίς ηλεκτροδότηση βρίσκονται οικισμοί και περιοχές όπου οι φωτιές έχουν κάψει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Στα σημεία που έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη για αποκατάσταση των ζημιών και συνεπώς και της ηλεκτροδότησης.