Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία των προηγούμενων εβδομάδων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων απέναντι στην πυρκαγιά και στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, με τα βασικότερα να μαίνονται στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι. Το μεσημέρι νέα φωτιά ξέσπασε στο Δαφνί, στην Αττική, ενώ ακολούθησε και δεύτερο μέτωπο.

Αυτή τη στιγμή η Μάνδρα και τα Δερβενοχώρια είναι τα σημεία όπου η κατάσταση μοιάζει ως και ανεξέλεγκτη με τη φωτιά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις δύο περιοχές, να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά σε κανένα σημείο της πορείας της.

Πυρκαγιά στη Μάνδρα

Στη Νέα Ζωή Μάνδρας η πυρκαγιά έχει φτάσει σε σπίτια και το 112 έχει στείλει μήνυμα εκκένωσης, ενώ αστυνομικοί μαζεύουν παιδιά και τα παίρνουν στην αγκαλιά τους για να τα σώσουν.

Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το πλέον ενεργό μέτωπο αφορά στην ευρύτερη περιοχή. Έχει σταλεί μήνυμα στους κατοίκους από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοχωρίου, Πανοράματος, Αγίας Σωτήρας και Πουρνάρια προς τη Μάνδρα. Κατόπιν, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος με κατεύθυνση προς την Ελευσίνα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Πυρκαγιά στην Καλαμάτα

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, Χρυσοκελλαριά, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στην Μεσσηνία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά στο Δαφνί

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές. Για το δεύτερο μέτωπο επιχειρούν τρία ελικόπτερα. Η πρώτη είναι πάνω σε λόφο, στο όρος Αιγάλεω, μακριά από τα σπίτια, αλλά σε περιοχή που βρίσκονται αρκετοί πυλώνες της ΔΕΗ. Οι άνεμοι την επεκτείνουν και για αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα ενέργειες για να μην ξεφύγει το μέτωπο. Επιτόπου έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες ενώ από αέρος επιχειρούν ένα AB-214 και ένα S-64. Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε στο Δαφνί το μεσημέρι της Τρίτης (18/7), σημαίνοντας και νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική. Ειδικότερα, η πυρκαγιά εντοπίζεται αριστερά της Λεωφόρου Αθηνών, ενώ στο σημείο μεταβαίνουν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Πυρκαγιά στο Λουτράκι

Στην θέση Αγιος Χαράλαμπος, oι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και υπαρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο είναι σε δύσβατη περιοχή δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

μέτωπο πυρκαγιά

Πυρκαγιά στη Σαρωνίδα

Μικρή αναζωπυρωση στην περιοχή. Κατασβέστηκε άμεσα από τις Αρχές.

Πυρκαγιά στη Μεσσηνία

Συναγερμός για φωτιά στη Χρυσοκελλαριά.

Πυρκαγιά στην Ηλεία

Δύο πύρινα μέτωπα. Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 15:00 στην περιοχή της Ηράκλειας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 οχήματα, 28 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην επιχείρηση αναμένεται να συνδράμουν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors. Η φωτιά σύμφωνα με το patrisnews.com καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, απεγκλώβισαν ένα κοπάδι προβάτων από στάβλο.

Πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Λαφιώνα Μυτιλήνης.

Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Στην περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των νήσου Κυθήρων
  • Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βοιωτία και την Εύβοιας
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Κορινθία, την Αργολίδα, την Λακωνία
  • Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες
  • Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο την Ικαρία
  • Στην περιφέρεια Κρήτης

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μεταξύ άλλων επισήμανε στην ενημέρωσή του:

Για την περιοχή του Δαφνίου

«Ξέσπασε στις 14:00 στην Λεωφόρο Αθηνών με ρεύμα προς το Σκαραμαγκά. Είναι πάνω από την περιοχή Αφαία σε χαμηλή βλάστηση το συμβάν αυτό. Αγροτοδασική πυρκαγιά – επιχειρούν εκεί από την πρώτη στιγμή 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα και έχουν πάρει εντολή απογείωσης τρία ελικόπτερα για την περιοχή. Είναι μια περιοχή η οποία είναι μεν κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια άμεση προσβολή στον τόπο του συμβάντος της πυρκαγιάς. Περιμένουμε να δούμε τα νεότερα από αυτή την εξέλιξη του συμβάντος. Είναι μια νέα φωτιά, μια νέα έναρξη».

μέτωπο πυρκαγιά Αττική

Για το Λουτράκι

«Είναι μια δύσκολη περίπτωση η πυρκαγιά του Λουτρακίου. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την πυρκαγιά επάνω από την εθνική οδό (…) Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τιτάνια προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από αέρος και από επίγειες δυνάμεις ούτως ώστε να κρατήσουν αυτή την πυρκαγιά. Έχει δυναμική το φαινόμενο, είναι όλες οι δυνάμεις εκεί με πολλά μέσα: 120 πυροσβέστες, 44 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα.

Για τα Δερβενοχώρια

«Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και στα Δερβενοχώρια (…) Δόθηκε από το 112 η εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή».

Στο μεταξύ, επιστρέφει εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απο τις Βρυξέλλες. Θα μεταβεί άμεσα στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Τέσσερα canadair από την Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Τη σύλληψη 2 ανδρών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας έκανε γνωστή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.