Σε μια νέα εποχή μπαίνει η Δύση εν όψει ενός φθινοπώρου και χειμώνα που αναμένονται τρομερά και πρωτόγνωρα απαιτητικοί σε επίπεδο διαχείρισης φυσικών πόρων και ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται μόλις στην αρχή της πορείας της προς το ζενίθ και οι κρατικές δομές εφαρμόζουν για πρώτη φορά μεθόδους εξοικονόμησης που θα μειώσουν την κατανάλωση και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν πλεόνασμα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες. Σε αυτή την πορεία, η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται σε μια θέση αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο λόγος της αισιοδοξίας είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε αυτή την ενεργειακή κρίση, με τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει, να φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο μόνο η κρατική επιδότηση έφτασε τα 1.9 δισ. ευρώ, με στόχο να καλυφθεί το 90% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο γράφημα βλέπουμε πως η Ελλάδα και η Λιθουανία βρίσκονται κατά πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με Ιταλία, Τσεχία και Ισπανία να συμπληρώνουν την 5αδα, σε μια επίδειξη κρατικής πρόνοιας του ευρωπαϊκού νότου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη που ανέκαθεν ήταν από πάνω μας.

Financial Times

Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε επίπεδο καυσίμων, όπου η Ελλάδα είδε την τιμή να εκτοξεύεται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις. Στο γράφημα των Financial Times μόνο η Ουγγαρία είναι πιο κάτω από την Ελλάδα σε τιμή κιλοβατώρας κι αυτό γιατί δεν έχει διακόψει τις παρτίδες της με τη Ρωσία.

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κερδίσει και από τη μονάδα του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και από την μετάβαση της σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ιδίως στα νησιά που την καλοκαιρινή περίοδο έχουν αυτονομία κάλυψης αναγκών και από την αιολική ενέργεια.

Financial Times

Κάποια στιγμή βέβαια, αν συνεχιστεί η κατάσταση, θα πρέπει να οριστεί μια κοινή πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένονται οι παρεμβάσεις της στην ενέργεια, μετά κι από συνάντηση που θα υπάρξει μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Συνολικά, τα πακέτα στήριξης των χωρών της Ε.Ε. προς τους πολίτες, αναμένεται να φτάσουν τα 380 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις.

To Bloomberg αναφέρει ότι «Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα επωφεληθούν από κρατική βοήθεια συνολικού ύψους τουλάχιστον 379 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη κι αυτό το ποσό να μην φέρει αρκετή ανακούφιση».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μητσοτάκης για προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές κυριαρχίας από χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Νέες απειλές από τον Putin: «Θα κόψουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στη Δύση»

Liz Truss: Δυναμική η πρώτη της μέρα στο βρετανικό κοινοβούλιο – Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης για την ενεργειακή κρίση