Μαίνεται η κόντρα μεταξύ φοιτητών ΕΚΠΑ και της  προέδρου της Φιλοσοφικής, με αφορμή ανάρτηση της καθηγήτριας στο facebook. 

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Φιλοσοφικής Αθηνών έχει προβεί σε καταγγελτικές ανακοινώσεις, ενώ έχουν αναρτηθεί και πανό με συνθήματα, καθώς οι σπουδαστές καταφέρονται τις τελευταίες ημέρες εναντίον της προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Οι εκπρόσωποι της ΣΑΦ-ΕΑΑΚ της καταλογίζουν πως χαρακτήρισε σαν «φασίστες» τους διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και πως εκείνη «παλεύει με νύχια και με δόντια να μην αποδοθούν ευθύνες για τη δολοφονία στα Τέμπη» ή ακόμα και ότι «ενδεχομένως η Βάνα να έγραψε την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις καταλήψεις».

Η ανακοίνωση των φοιτητών

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/3) κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου μετά από απόφαση που πήρε από την Γενική Συνέλευση στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου, προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας, προκειμένου να τοποθετηθεί για την αισχρη ανάρτηση της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών. Συγκεκριμένα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook υποστήριξε πως οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, με βασικό αίτημα την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους, ότι είναι φασίστες. Στοχοποιώντας έτσι αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητών συλλόγων. Ακόμα και μετά την κινητοποίηση του συλλόγου η ίδια με προκλητικό τρόπο συνέχισε να αναπαράγει και να επιμένει στην αρχική της τοποθέτηση η οποία είναι ίδια με αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του Πορτοσαλτε και που αναπαράγουν όλα τα ΜΜΕ. 

Την ίδια στιγμή η Κοσμητεία με παρουσία του κυρίου Χαλδαιάκη υποστήριξε την κυρία Νικολαΐδου, τονίζοντας πως οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν κανένα λόγο να στοχοποιούν τέτοιες δηλώσεις! Ο φοιτητικός σύλλογος της φιλοσοφικής απαιτεί τώρα την παραίτηση της Βάνας Νικολαΐδου από πρόεδρο της Φιλοσοφίας και την άμεση τοποθέτηση της Κοσμητείας επί του θέματος! ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ!».

ΕΚΠΑ φοιτητές

Τι πυροδότησε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών του ΕΚΠΑ

Αυτό που έγραψε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Φιλοσοφικής ήταν το εξής:  

Σήμερα στη διαδήλωση, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων. Δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους. Μία ετεροχρονισμένη Βαϊμάρη με smart phones και apps.

Αυτό το αυγό του φιδιού επωάζεται εδώ και καιρό – είναι μαύρο κι απολιτικό, κενό περιεχομένου κι απολύτως σκοτεινό. Το κλώθουν οι φρικώδεις γενικεύσεις των… κωμικών και λοιπών κουτσομπολίστικων περσόνων της τηλεόρασης, που ανακάλυψαν τη λαϊκή οργή εν μέσω ανέκδοτων 3ης δημοτικού και κουτσομπολιών για έρωτες. Τον φουντώνει ο λαϊκισμός πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής, που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την αψάδα τους. Το τρέφει ο χυδαίος λόγος στα social media, όπου αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός».

ΕΚΠΑ φοιτητές

Τι υποστηρίζει η πρόεδρος της Φιλοσοφικής

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr, η Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, είπε μεταξύ άλλων πως «ήρθε στο γραφείο μου μία ομάδα ατόμων της ΣΑΦ ΚΑΡΦΙ (δηλαδή αντικαπιταλιστικό σχήμα που παρεμβαίνει στο φοιτητικό σύλλογο φιλοσοφικής Αθήνας) και ούρλιαζαν και ωρυόμενοι εκτόξευαν διάφορα ψέματα και συκοφαντίες, χωρίς να μου επιτρέπουν να μιλήσω» και πρόσθεσε:

ΕΚΠΑ φοιτητές

«Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην αίθουσα διδασκαλίας όπου άπλωσαν πανό, φώναζαν και εξύβριζαν όσους προσπάθησαν να με υποστηρίξουν. Ελάχιστες φορές πήρα το μικρόφωνο για να ακουστώ, αλλά και πάλι ήταν αδύνατον, διότι με διέκοπταν λέγοντας ασυναρτησίες, ασύστολα ψεύδη. Όπως πχ ότι θέλω να είμαι υποψήφια στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ότι είμαι υποψήφια για το Συμβούλιο Ιδρύματος -που δεν είμαι- και ότι όλα αυτά τα κάνω γιατί είμαι φερέφωνο της Νέας Δημοκρατίας. Σκεφτείτε σε συνθήκες εργασιακού χώρου να ζει κανείς έτσι. Όταν απαιτείς να παραιτηθεί κάποιος επειδή σκέφτεται διαφορετικά από σένα, όταν αναγράφεις το όνομά μου στις προκηρύξεις σου και τις αναρτάς στο Διαδίκτυο, οποιοσδήποτε παράφρων μπορεί να με στοχοποιήσει. Ξαφνικά έγινα στόχος μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων. Κι εγώ σας λέω ότι υποστηρίζω τη Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα του δημοκρατικού τόξου -προσωπικά δεν ανήκα και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα– είναι κακό αυτό; Έφτασαν να με κατηγορούν ότι είμαι λογογράφος της ΔΑΠ. Τρελά πράγματα».