Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron και η Marine Le Pen, θα πρέπει να πείσουν το 49% των ψηφοφόρων που δεν υποστήριξαν κανέναν από τους δύο στον πρώτο γύρο και το 25,1% που δεν ψήφισε καν, εάν θέλουν να κερδίσουν στις 24 Απριλίου. Το ποσοστό αποχής, αν και ήταν μικρότερο από αυτό που προέβλεπαν, είναι σημαντικό και έχει τη δική του βαρύτητα.

Και οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά από αυτά του 2017, που σημαίνει ότι πρόκειται για τα δύο κυρίαρχα κόμματα. Έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα, το φιλοευρωπαϊκό και ένα περισσότερο εθνικιστικό, που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς έχει αλλάξει χαρακτήρα και μετατοπίζεται σε αυτές τις δύο πλευρές, επισημαίνει το Politico.

Και οι δύο θα επιδιώξουν να πάρουν με το μέρος τους μερικούς από τους 7,7 και πλέον εκατομμύρια ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον υποψήφιο της αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, τον μοναδικό αριστερό υποψήφιο που έφτασε κοντά στον δεύτερο γύρο με 21,95% των ψήφων την Κυριακή. Πάντως, ο Mélenchon ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Le Pen.

Η Le Pen φαίνεται να υπολογίζει στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Eric Zemmour, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να την υποστηρίξουν στις 24 Απριλίου. Ο ίδιος, αν και έχει διαφωνίες με την Le Pen, τόνισε ότι «υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι της που έχει αφήσει να μπουν στη χώρα 2 εκατομμύρια μετανάστες. Γι’ αυτό το λόγο καλώ τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν την Le Pen», είπε. Ίσως οι δηλώσεις του αυτές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μακροπρόθεσμη ακροδεξιά συμμαχία αποτελεί ερώτημα.

Οι δύο υποψήφιοι θα συναντηθούν σε τηλεοπτική συζήτηση τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, κατά την οποία θα ερωτηθούν για τα προγράμματά τους. Το 2017, σχεδόν 16,5 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το ζευγάρι να ανταλλάσσει «πυρά», κάτι που έβλαψε την εκστρατεία της Le Pen, αφού έχασε την ψυχραιμία της και έγινε επιθετική.

Ο Macron βγαίνει πρώτος στις δημοσκοπήσεις

Ποσοστό 52% στον Macron, έναντι 48% της Le Pen, δίνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM την Κυριακή. Η δημοσκόπηση της Ιpsos δείχνει ότι, ο αρχηγός του κόμματος «LREM» (Εμπρός για τη Δημοκρατία) αποσπά 54% στον δεύτερο γύρο με την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς με το κόμμα «RN» να ακολουθεί με 46%. Στις προηγούμενες εκλογές, η διαφορά τους στον δεύτερο γύρο ήταν 66%.

O Macron επικράτησε στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Le Pen από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία.

Ο 44χρονος Macron είπε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει πολιτικούς αντιπάλους που έχασαν στον πρώτο γύρο και να εξετάσουν μια «νέα μέθοδο», αλλά αρνήθηκε να είναι πιο συγκεκριμένος, λέγοντας μόνο ότι θα τους μιλήσει. Θα «αναπτύξει» το πρόγραμμά του αφού ακούσει τον «θυμό και την απόγνωση» όσων δεν τον ψήφισαν, και ιδιαίτερα τις ανησυχίες των νέων για το περιβάλλον, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Αυτό που συμπεράνουμε από την πρώτη αναμέτρηση, είναι ότι τα πρώην κυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συντηρητικοί Les Républicains, έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Η Valérie Pécresse, η εκπρόσωπος του Les Républicains, συγκέντρωσε κάτω από το 5%. Σύμφωνα με τo Politico, αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα στην ιστορία του και σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα λάβει αποζημίωση για τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας – απαιτείται τουλάχιστον 5%-. Επίσης, η Anne Hidalgo, δήμαρχος του Παρισιού, συγκέντρωσε μόλις 2%.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ουκρανία: Πάνω από 10.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη – Πιθανή η χρήση χημικών προειδοποιεί ο Zelensky

Γαλλία: Στον β’ γύρο Emmanuel Macron και Marine Le Pen – Τι λένε οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Αντώνης Σύκαρης: Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης