Με εύκολη νίκη πέρασε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Marine Lepen. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο, στις 24 Απριλίου, χωρίς το 27,35% που συγκέντρωσε ο Γάλλος πρόεδρος έναντι του 23,97% της Le Pen να προκαθορίζει τίποτα για την τελική έκβαση της μάχης.

Η φιλοευρωπαίος Emmanuel Macron θα κληθεί να τρέξει μια σημαντική εκστρατεία στο διάστημα των δύο εβδομάδων από τις τελικές εκλογές, ενάντια σε μια ακροδεξία που ο ίδιος αποκαλεί πως έχει αντι-μουσουλμανικό και εθνικιστικό πρόγραμμα, καθώς και εφησυχασμό για τον Vladimir Putin. Μπορεί το ποσοστό που κέρδισε να ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που είχε πριν 5 χρόνια, ωστόσο και της Le Pen είναι υψηλότερο.  Είχε κερδίσει σταθερή υποστήριξη μετά την εκστρατεία για τον τον πληθωρισμό, που είχε γίνει και η μεγαλύτερη ανησυχία των ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι, μετά τις σκληρές προειδοποιήσεις του Macron, να συγκρατήσουν την ακροδεξιά και να προστατεύσουν τη θέση της Γαλλίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή εν μέσω του πολέμου στο Ουκρανία, του έδωσαν τη ψήφο, ωστόσο μένει να δούμε τι θα γίνει στις 24 Απριλίου. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους πως: «Όταν η ακροδεξιά, σε όλες τις μορφές της, αντιπροσωπεύει τόσα πολλά στη Γαλλία, δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι τα πράγματα πάνε καλά, επομένως πρέπει να βγεις έξω και να πείσεις τους ανθρώπους με πολλή ταπεινοφροσύνη και σεβασμό για αυτούς, που δεν ήταν στο πλευρό μας σε αυτόν τον πρώτο γύρο».

Ενώ στους υποστηρικτές του είπε: «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και η συζήτηση που θα έχουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη».

Στη δική της θριαμβευτική ομιλία, η Le Pen προσπάθησε να αξιοποιήσει το αίσθημα κατά του Macron μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων και τον χαρακτήρισε διχαστικό και πολικό. Είπε ότι ο τελικός γύρος θα είναι «μια θεμελιώδης επιλογή ανάμεσα σε δύο αντίθετα οράματα της κοινωνίας», ενώ κάλεσε «όλους όσους δεν ψήφισαν τον Macron» να ταχθούν με το μέρος της.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλειοψηφία των αριστερών υποστηρικτών του πριν από πέντε χρόνια επέλεξε να ψηφίσει τον Macron στον δεύτερο γύρο απλώς για να κρατήσει έξω τη Le Pen. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά δείχνουν ότι ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να την ψηφίσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Macron.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο σοκ της βραδιάς ήταν η πολύ χαμηλή βαθμολογία της Valérie Pécresse, της υποψήφιας του παραδοσιακού δεξιού κόμματος Les Républicains του Sarkozy. Είχε προβλεφθεί να λάβει λιγότερο από 5%, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει στην κατάρρευση του κόμματός της υπέρ των σκληροπυρηνικών του. Ωστόσο έλαβε 4,79%.

Αρκετά υψηλό το ποσοστό αποχής

Το 1/4 των Γάλλων απείχε από την εκλογική διαδικασία. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες στα εκλογικά κέντρα προσήλθαν οι 35.418.947, απείχαν οι 11.892.970 και τα λευκά ανήλθαν στα 538.495.

Είναι σημαντικό, επομένως, να δούμε πως θα εξελιχθεί η τελική επιλογή όσων ψήφισαν στον πρώτο γύρο κάποιον από τους υπόλοιπους 10 υποψήφιους, καθώς και το ποια θα είναι η μεταβολή στο 25,14% της αποχής.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο

Ενόψει β’ γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον Macron να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Μια επανάληψη των εκλογών του 2017

Ο δεύτερος γύρος θα είναι μια επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης του 2017, όταν ο Macron επικράτησε με συντριπτική διαφορά της Le Pen. Όμως τώρα, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τότε, που με το 66% των ψήφων υ θεωρήθηκε ως νίκη εναντίον λαϊκιστική πολιτική μετά την εκλογή του Trump στον Λευκό Οίκο και την ψήφο της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε.

Ο Macron παραδέχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία ότι δεν είχε καταφέρει να κατευνάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ή να συγκρατήσει τους «φόβους» που οδήγησαν τους ανθρώπους να ψηφίσουν υπέρ της ακροδεξιάς. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η Le Pen έφτασε το 49% για πιθανό δεύτερο γύρο.  Για πρώτη φορά, η Le Pen μπορεί να επωφεληθεί από μια δεξαμενή μεταβιβάσιμων ψήφων στον δεύτερο γύρο. Περίπου το 80% των ψήφων για τον Zemmour αναμένεται πλέον να μεταφερθεί στη Le Pen.

Αυτό που επιδιώκει τώρα ο Macron, είναι να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία, κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης που επικρατεί στην Γαλλία.
Μπήκε αργά στην κούρσα της εκστρατείας λέγοντας επανειλημμένα ότι δεν είχε τη δυνατότητα να τρέξει πλήρως, επειδή τον απασχολούσε η διπλωματία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η επικοινωνία με τον Putin και τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, ήταν πιο σημαντικά.

Με πληροφορίες από Guardian