Η Νάξος φημίζεται για τις καταγάλανες παραλίες, το όμορφα σοκάκια, τα γραφικά χωριά, το καλό φαγητό, αλλά και την απίστευτη γραβιέρα της. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Το ζήτημα είναι πως αυτό το λαχταριστό τυρί, οδεύει προς εξαφάνιση, φέρνοντας τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς του νησιού, σε απόγνωση.

Ειδικότερα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, «πάνω από 300 αγελάδες και πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα έχουν σφαχτεί το τελευταίο διάστημα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν παραγωγικά ζώα», εξηγεί ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο iefimerida.gr.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στη γραβιέρα. «Αυτή τη στιγμή ο κτηνοτρόφος ο βοσκός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα σημερινά κόστη. Η γραβιέρα της Νάξου είναι ποπ και γίνεται μόνο από γάλα Νάξου. Δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από διπλανό νησί. Αυτό είναι μειονέκτημα αυτή την περίοδο, όμως κρατάμε το π.ο.π.», σημειώνει ο Δημήτρης Καπούνης.

Όπως εξηγεί, στο νησί μέχρι πρότινος παράγονταν γάλα από 130.000 αιγοπρόβατα και 4.000 αγελάδες. «Δεν ξέρω πόσα ζωντανά έχουν μείνει ακόμη. Περιμένουμε την απογραφή. Αυτή τη στιγμή παράγονται 34 τόνοι γάλα, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 40 τόνους. Εκτός από την αφαίρεση ζωικού κεφαλαίου, αυτό οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχει σωστή σίτιση των ζώων λόγω ακριβείας με αποτέλεσμα να μη παράγουν».

Τετραπλασιάστηκε το κόστος των ζωοτροφών

Προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται σε έλλειψη με σχεδόν τριπλάσιο κόστος αναγκάστηκαν να στραφούν στη Βουλγαρία. «Όλα αυτά έχουν κόστος. Έφτασε στα 125 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει ότι παραγωγός θα το πάρει 230 ευρώ που το έπαιρνε 60 και 70 ευρώ. Δηλαδή, 4 φορές πάνω», συμπληρώνει ο Καπούνης, ο οποίος καλεί την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

«Εκπροσωπώ 1.200 ενεργούς παραγωγούς. Δεν κάνω αντιπολίτευση. Πρέπει να επιδοτηθούμε, να δοθεί βοήθεια στον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, αλλιώς θα τα παρατήσουν. Η πολιτεία πρέπει να δει τη νησιωτικότητα. Στο νησί υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Volodymyr Zelensky ο brand influencer; Το fleece του πωλήθηκε για 111.000 δολάρια

Κομισιόν: Το δυσοίωνο σχέδιό της σε περίπτωση ενεργειακού blackout – Χωρίς ΙΧ, με τηλεργασία και λιγότερα ταξίδια

Σανγκάη: Συνεχίζεται το σκληρό lockdown – Πλέον οι πολίτες παλεύουν σώμα με σώμα με τις υγειονομικές Αρχές (βίντεο)