Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί με ανάρτηση του στα social media, γιατί μπορεί το τεστ του rapid να βγει αρνητικό ενώ το PCR θετικό. Στην ανάρτηση του, παρουσιάζει ένα πραγματικό περιστατικό για να εξηγήσει γιατί ακριβώς εμφανίζεται αυτή η ασυμφωνία αποτελεσμάτων. Αυτή την περίοδο που η παραλλαγή Όμικρον, βρίσκεται σε έξαρση, πραγματοποιούνται καθημερινά χιλιάδες τεστ στη χώρα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει θωράκιση απέναντι στον ιό.

Κάποιοι από τους ελέγχους γίνονται με rapid ή self test, ενώ άλλοι πραγματοποιούνται σε εργαστήρια με μοριακά τεστ, τα λεγόμενα PCR. Καθώς τα τελευταία αποτελούν την πιο αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης του κορονοϊού, αρκετός κόσμος σπεύδει για ένα PCR τεστ όταν έχει υποψίες πως έχει νοσήσει ή όταν έχει ένα θετικό self ή rapid τεστ, για να επιβεβαιωθεί.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες το rapid ή self τεστ βγαίνει αρνητικό, και μάλιστα πολλές φορές ή για αρκετές ημέρες, ενώ στη συνέχεια το PCR είναι θετικό. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως συνάδελφός του, ζήτησε τη γνώμη του για ένα περιστατικό που είχε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μετάλλαξης, έκανε rapid τεστ που έβγαιναν αρνητικά επί 2 ημέρες και όταν έκανε PCR βγήκε θετικό.

Μετά από 4 ημέρες, αναφέρει ο κος. Μαγιορκίνης, επαναλήφθηκε το rapid τεστ και ήταν πάλι αρνητικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό συνέβη επειδή ο άνθρωπος αυτός είχε πράγματι μολυνθεί από τον κορονοϊό ασυμπτωματικά, αλλά η αιτία των συμπτωμάτων ήταν άλλος ιός.

Το ανώνυμο περιστατικό σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη

«Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.»

και συνεχίζει: «Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατα τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.»