Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νόσο Χ, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία με πολύ μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε το σενάριο αυτό ως «σεισμό».

«Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για το λόγο αυτό τα συστήματα Yγείας πρέπει να είναι έτοιμα».

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο λόγος που ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι «για να οργανωθούμε, να οχυρωθούμε και να είμαστε έτοιμοι. Όπως χτίζουμε τα κτήρια με αντισεισμικούς κανόνες, έτσι πρέπει να προετοιμάσουμε και το σύστημα Υγείας για μια δύσκολη κατάσταση».

Κλείνοντας και κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν πληροφορίες για την πιθανή προέλευση της νόσου, σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο ωστόσο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια. Με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».