Στην μυστηριώδη πνευμονία που πλήττει κυρίως παιδιά στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θέλησε με ανάρτησή του στο Facebook, να παραθέσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την μυστηριώδη πνευμονία, όπως την ονομάζει και ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο, πως δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι προς το παρόν.

Να σημειωθεί πάντως, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του χθες Τετάρτη για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό να «λάβει μέτρα» προστασίας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η ανάρτησή του για την πνευμονία στην Κίνα

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές:

Συμπτώματα-κλινικά σημεία: 1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου: 1) Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις, 2) Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, 3) αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά

Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου, όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.

Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».