Τα αμείλικτα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει το Βρετανικό Μουσείο μετά το σκάνδαλο κλοπής και φθοράς αντικειμένων, θέτει η γερμανική Deutsche Welle.

Με αφορμή βρετανικά δημοσιεύματα, που αναφέρουν πως κλοπιμαία διατέθηκαν στο eBay έναντι εξευτελιστικών ποσών, τονίζεται η «σιγή ιχθύος» που τηρεί το Μουσείο, ενώ αναπαράγεται και ρεπορτάζ των Times που αναφέρει πως εδώ και δεκαετίες είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Θυμίζει ακόμη το περιστατικό στην έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν το ταβάνι έσταζε νερά, λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Το θέμα δεν μπορεί να σχολιαστεί περαιτέρω καθώς τώρα διεξάγεται ποινική έρευνα από την Μητροπολιτική αστυνομία», είναι η απάντηση εκπροσώπου τύπου από το Βρετανικό Μουσείο προς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Όμως το σκάνδαλο για το Βρετανικό Μουσείο δεν τελειώνει εδώ. Την Τετάρτη το μουσείο με δελτίο τύπου έκανε αναλυτική αναφορά για τα «χαμένα, κλεμμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό επιβεβαιώνεται ότι λείπουν δημιουργήματα που χρονολογούνται από το 1.500 π.Χ μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ. Παράλληλα δε, αναφέρει ότι στην πλειονότητά τους είναι αντικείμενα «μικρά», τα οποία φυλάγονταν σε μια αποθήκη που άνηκε σε μια από τις συλλογές του Μουσείου.

Μια μέρα αργότερα από την ανακοίνωση, το όνομα του φερόμενου ως υπαίτιου είδε το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για τον 56χρονο Πίτερ Τζον Χιγκς, εργαζόμενο επί 30 χρόνια στο Μουσείο. Νωρίτερα φέτος, ήταν επιμελητής των Μεσογειακών πολιτισμών ενώ υπήρξε επιμελητής και στο τμήμα των ελληνικών γλυπτών και της ελληνιστικής περιόδου, τον οποίο το μουσείο έχει ήδη απομακρύνει.

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής;

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο το ζήτημα των χαμένων αντικειμένων έγινε γνωστό νωρίτερα μέσα στο έτος. Αμέσως διεξήγαγε μια ανεξάρτητη έρευνα η οποία έδειξε τον ύποπτο ενώ τώρα διεξάγεται ποινική έρευνα από τη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος όταν έμαθε νωρίτερα φέτος για τα κλοπιμαία αντικείμενα». Όμως σύμφωνα με χθεσινή αποκλειστική αποκάλυψη της εφημερίδας Telegraph η υπόθεση και οι υποψίες είχαν διεγερθεί αρκετά χρόνια πριν.

Σύμφωνα με αυτή, τον Ιούνιο του 2020 ένας ειδικός στις αρχαιότητες ανακάλυψε ότι ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα πωλούταν στο eBay για μόλις 40 λίρες. Χαρακτηριστικό, ότι η πραγματική αξία του κοστολογείται έως και τις 50.000 λίρες.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται μέχρι στιγμής να αναφέρει την ποσότητα ή την αξία των χαμένων αντικειμένων, η οποία εκτιμάται στις 80 εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα πολλά από τα αντικείμενα, τα οποία τώρα το προσωπικό αναζητά, αναφέρεται ότι δεν είναι καν ασφαλισμένα».