Η απόφαση για να τερματίσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή ο Κώστας Καραμανλής, πρόκειται να φέρει αλλαγές στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στην οποία εκλεγόταν παραδοσιακά ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτό θα συμβεί γιατί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Δημήτρης Βενιέρης αποφάσισε να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία παρά τις όποιες αντιρρήσεις είχε στην αρχή.

Η νέα είσοδος

Η απόφαση του Δημήτρη Βενιέρη να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης συμπίπτει χρονικά με την αποχώρηση Καραμανλή και είναι ενδεικτική της ανανέωσης που θέλει να φέρει σε αυτή την εκλογική μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επίθετο Βενιέρης είναι ψευδώνυμο (κανονικοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από το 1990) καθώς το κανονικό του είναι Βελόπουλος και είναι αδερφός του προέδρου της Ελληνικής Λύσης με τον οποίο ωστόσο δεν συμφωνεί και δεν συμπράττει πολιτικά.

Τα τελευταία χρόνια είναι ο ιθύνων νους στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 και έχει μακρά εμπειρία, σε μέσα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κανονικά θα συμμετέχουν οι εν ενεργεία βουλευτές, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι: ο Διαμαντής Γκολιδάκης (καρδιολόγος), ο Παναγιώτης Κόκκορης (πρ. γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ο Νίκος Καραγιαννακίδης (δικηγόρος), η Αφροδίτη Νέστορα (δικηγόρος), ο επιχειρηματίας Μάριος Δράμαλης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, ο Σωκράτης Δημητριάδης (αρχιτέκτων), η αντιδήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Φωτεινή Πεσματζόγλου, η Τάνια Κιουμουρτζίδου (ιατρική-φαρμακευτική αντιπρόσωπος) και η Σμαρώ Μανιάτη (επιχειρηματίας).

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός

Ως αρχηγός κόμματος ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει ότι μία από αυτές θα είναι ο Έβρος. Χθες δήλωσε από το Περιστέρι ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στο Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι και στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας, την οποία θα επισκεφθεί την Παρασκευή. Ωστόσο μετά την αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή, φαντάζει ως πιο ιδανική στρατηγική η υποψηφιότητα του στην Ά Θεσσαλονίκης.

Το στίγμα από το κάστρο του

Το πρώτο και πολύ ισχυρό δείγμα της στήριξης στην εκλογική μάχη είναι το γεγονός πως ο Κώστας Καραμανλής,  θα είναι στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου. Κίνηση ισχυρού συμβολισμού καθώς η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, περνάει από τα παραδοσιακά της «κάστρα».

Στο Μαξίμου αλλά και γενικότερα στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η αποχώρηση Καραμανλή δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση αναζητείται ένα ισχυρό συμβολικό αντίβαρο για την Α Θεσσαλονίκης.

Η ενωτική αποχώρηση του

Ακόμη και μέσα από τη δήλωση αποχώρησης του θέλησε να κρατήσει ψηλά τη σημαία και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας: «Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Ελληνες πολίτες».

Κάλεσμα συστράτευσης από Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συσπείρωσης εν μέσω εκλογικής μάχης τόνισε:  «Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.