Όπως αναφέρει το Meteo, δύο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας από την Παρασκευή 10/11 έως τη Δευτέρα 13/11.

Η ΕΜΥ έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για τα φαινόμενα.

Meteo: Οι χάρτες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:

Οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Meteo κακοκαιρία

Η επικράτηση νότιων και δυτικών ανέμων που κατά διαστήματα στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και θα προκαλούν σχετικά υψηλό κυματισμό.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ημέρα της επερχόμενης κακοκαιρίας, Παρασκευή 10/11, η πρώτη ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει από το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες έως το βράδυ θα επεκταθούν στη Μακεδονία και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου, καθώς και στα νότια της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Meteo κακοκαιρία απόγευμα

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής 10/11, καθώς και οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Με μαύρες και λευκές κουκκίδες σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μικρού μεγέθους, ενώ με κόκκινα τρίγωνα σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης με χαλάζι μεγαλύτερου μεγέθους.

Στο Ιόνιο το μεσημέρι και το απόγευμα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι έως 7 μποφόρ, που από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν δυτικοί έως 5 μποφόρ.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους έως 6 μποφόρ από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κατά τόπους.

Meteo: Προσοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά, κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 10/11 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η κατηγοριοποίηση αναφέρεται στη χώρα ως σύνολο και ότι τα φαινόμενα στα δυτικά και νοτιοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνιστάται προσοχή.

Η προειδοποίηση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10/11) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11/11), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά.

Καταιγίδες και την Κυριακή και τη Δευτέρα

Ο καιρός της Κυριακής

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, και σταδιακή εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά.

Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων, 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Ο καιρός της Δευτέρας

Άστατος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα, κατά περιόδους νεφελώδης στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα, όπου το βράδυ θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.