Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Κεντρική Ευρώπη και την Ρωσία με πολικές θερμοκρασίες, βουνά χιονιού και παγετού, που έχουν ως συνέπεια οι αυτοκινητοδρόμοι να παραμείνουν για ώρες  κλειστοί, να υπάρχουν διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ χιλιάδες ταξιδιώτες έμειναν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια με εκατοντάδες ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων!

Στη Γερμανία και στην πόλη του Μονάχου η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων με χιλιάδες εγκλωβισμένους επιβάτες στο αεροδρόμιο της πόλης. Δεν ήταν μόνον το αεροδρόμιο του Μονάχου που ήταν αποκλεισμένο λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και άλλοι αερολιμένες στην ευρύτερη περιοχή. Ο χιονιάς χτύπησε και την γειτονική στην Γερμανία, Ελβετία με το αεροδρόμιο της Ζυρίχης να ανακοινώνει εκατοντάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω της κακοκαιρίας.

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού στην Κεντρική Ευρώπη

Η σφοδρή κακοκαιρία ανάγκασε τις Αρχές σε Αυστρία και Ελβετία να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Ειδικά στη δυτική Αυστρία οι επαρχίες του Τιρόλου και του Φόραλμπεργκ αύξησαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον συναγερμό, καθώς το ύψος του χιονιού έφθασε το μισό μέτρο κατά περιοχές, ενώ η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία OeBB ανακοίνωσε τη ματαίωση πολλών δρομολογίων λόγω της κακοκαιρίας.

Κλειστοί επί ώρες οι αυτοκινητόδρομοι στην Τσεχία, όπως και  κλειστές παρέμειναν τα τρένα και δημόσια μέσα μεταφοράς να ακυρώνουν δρομολόγια, ενώ πάνω από 15.000 νοικοκυριά επηρεάστηκαν από μπλακ-άουτ. Παράλληλα, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος D1, που συνδέει την πρωτεύουσα Πράγα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπρνο, έκλεισε επί ώρες μετά από ατύχημα που προκάλεσε μποτιλιάρισμα 20 χιλιομέτρων. Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε και σε άλλα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, όπως και στον D5, που συνδέει την Πράγα με τη Γερμανία. Επίσης, ακυρώθηκε η κυκλοφορία των τρένων στο νότιο τμήμα της Τσεχίας.

Σφοδρές οι χιονοπτώσεις και στη Νότια Πολωνία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς σε δρόμους στην Κρακοβία και στο Βρότσλαου. Η κακοκαιρία είχε επίπτωση και στην ηλεκτροδότηση με πολλές διακοπές.

Στους -50 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σιβηρία

Χιονοθύελλες στη Μόσχα με ρεκόρ στο ύψος του χιονιού και υπερβολική πτώση θερμοκρασίας στους -50 βαθμούς σε τμήματα της Σιβηρίας συνθέτουν το σκηνικού καιρού σε αυτή την περιοχή.

Στη Μόσχα ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι αεροπορικές πτήσεις. Τουλάχιστον 54 πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις και άλλες πέντε ματαιώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα προβλέπεται να πέσουν περίπου στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στη Δημοκρατία των Σαχά, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και περιλαμβάνει το Γιακούτσκ, μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας. Σημειωτέον ότι οι θερμοκρασίες των 50 βαθμών υπό το μηδέν έχουν γίνει λιγότερο συχνές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τους αιώνιους πάγους να εμφανίζουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι λιώνουν.