Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ πάνω στο θέμα. Οι θάνατοι από κοινές λοιμώξεις ξεπερνούν τον ετήσιο αριθμό θανάτων από ελονοσία ή AIDS. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, αναφέρει η έκθεση.

Υγειονομικοί της Βρετανίας προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η μικροβιακή αντίσταση (AMR) ήταν μια «κρυφή πανδημία» που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον απόηχο του κορονοϊού, εκτός εάν συνταγογραφούνταν υπεύθυνα τα αντιβιοτικά.

Χρειάζεται επένδυση σε νέα φάρμακα και η πιο συνετή χρήση των τρεχόντων. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για ασήμαντες λοιμώξεις, μπορεί να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές, προηγουμένως θεραπεύσιμες λοιμώξεις, καθώς τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία.

Η εκτίμηση των θανάτων από «Antimicrobial drug resistance» (AMR), που δημοσιεύτηκε στο Lancet,βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων 204 χωρών από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες λόγω αντιμικροβιακής αντοχής.

Ποιες λοιμώξεις έχουν γίνει πιο ανθεκτικές

Περίπου 1,2 εκατομμύρια πέθαναν άμεσα. Την ίδια χρονιά, το Aids πιστεύεται ότι ήταν η αιτία για 860.000 θανάτους και η ελονοσία για 640.000. Καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24 θανάτους σε κάθε 100.000, και λιγότεροι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με 13 σε κάθε 100.000.

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη. Το MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus ) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος, ενώ το E coli και αρκετά άλλα βακτήρια παρουσίασαν υψηλά επίπεδα αντοχής στα φάρμακα. Οι ερευνητές λένε ότι τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου έναν στους πέντε θανάτους να είναι μεταξύ ηλικιών των κάτω των πέντε ετών.

Ο καθηγητής Chris Murray, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε ότι τα νέα τρομακτικά δεδομένα πραγματική μαρτυρούν την κλίμακα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως. Παράλληλα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτείται άμεση δράση και δαπάνες. Ο Δρ Ramanan Laxminarayan, από το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομικής και Πολιτικής Ασθενειών, στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής πρέπει να αυξηθούν.